Nowe tradycyjne lody w centrum. Bez obawy o refluks i alergie

u_matczaka

Miejsce dobre nie tylko dla dzieci. Fani lodów są pod wrażeniem.

Przedwojenna receptura kręcenia lodów – mleko, jaja, śmietanka i cukier

Odwiedzamy legendarną lodziarnię, która od niedawna jest także w Białymstoku. Doświadczenie profesjonalnych lodziarzy procentuje jakością. Nie stosują oni żadnych zagęstników i „polepszaczy”. Składniki ich lodów są wyłącznie naturalne i nieprzetworzone, dlatego sprzyjają zdrowiu i samopoczuciu. W tej lodziarni najważniejsze jest nawiązanie do smaków dzieciństwa oraz stosowanie tej samej receptury od niemal 60 lat, gdy lody były tworzone solidnie i bez wypełniaczy.

Wielu rodziców boi się kupować lody swoim pociechom, bo obserwuje reakcje alergiczne albo refluks – opowiada przedsiebiorczepodlasie.pl Jolanta Matczak. – Takie reakcje u dzieci często są wywołane tym, że w składzie lodów są stabilizatory, sztuczne barwniki, zagęstniki, syrop glukozowy. W naszych lodach tego nie ma. Dzieci, które jedzą nasze lody nie muszą się obawiać refluksu. Z czystym sumieniem mogę polecić te lody wymagającym rodzicom.

U_M_Bialystok
Dziewczyny z białostockiej lodziarni U Matczaka, podczas jednej z akcji promocyjnych, fot. U Matczaka

Rozkoszując się wybranymi smakami „U Matczaka” możesz mieć pewność, że lody są przygotowywane:

  • wyłącznie z naturalnych, nieprzetworzonych składników dostarczonych przez sprawdzonych producentów branży spożywczej,
  • bez sztucznych polepszaczy wyglądu, smaku, konsystencji, a także innych walorów wizualnych poszczególnych lodów,
  • bez stabilizatorów, emulgatorów i zagęstników, których zadaniem jest uzyskanie i utrzymanie kremowej struktury,
  • bez tłuszczów roślinnych, także tych utwardzonych, zmniejszających koszt surowca,
  • bez napowietrzania, czyli nie zwiększa się sztucznie ich objętości.

Technologia produkcji używana przez lodziarnię sprawia, że nie ma potrzeby ingerowania w kolor, smak lub konsystencję gotowych lodów, ponieważ już na etapie tworzenia, uzyskują wszystkie te cechy.

lody
Lodziarnia „U Matczaka” w Białymstoku, róg ul. Lipowej i ul. Malmeda, fot. Przedsiębiorcze Podlasie

Gdzie je znajdziesz w Białymstoku?

W Białymstoku Lody u Matczaka znajdują się na ul. Lipowej 12, naprzeciwko fontanny obok cerkwi św. Mikołaja. Jest to „okienko”, w którym dwie urocze dziewczyny z wdziękiem nakładają te zdrowe lodowe kulki. Wachlarz lodowych smaków poszerza się sukcesywnie. Znajdziesz tutaj również te najbardziej znane i tradycyjne, czyli śmietankowe, czekoladowe, jagodowe, z wiśnią, czy orzechowe. Zawsze równie smaczne i świeże. Lody tradycyjne „U Matczaka” to ponad pół wieku doświadczenia. Mieszkańcy Sokółki, gdzie znajduje się główna lodziarnia właścicieli, chwalą te lody od lat. Wierność dawnym recepturom oraz szacunek do tradycji ma odbicie w doskonałej jakości, którą warto poznać.

Zawsze mówię, ze dobre lody kręci się z sercem – dodaje Jolanta Matczak. Nasze lody są produkowane codziennie. Nie przechowujemy ich, nie mrozimy na dłużej. Są zawsze świeże.

Na filmiku poniżej możecie zobaczyć jedną z technologii wykorzystywanych w wytwórni lodów U Matczaka.

Komentarze