Delegacja z Singapuru w showroomie firmy 13VIP 4 Home & Kitchen.

Dzień 1 lutego 2018 roku był wyjątkowy dla członków Wschodniego Klastra Budowlanego, ponieważ mieli przyjemność gościć w Białymstoku delegację przedstawicieli branży budowlanej z Singapuru. W szczególności dla firmy 13VIP mieszczącej się w Białymstoku przy ul. Kawaleryjskiej 4c, gdzie swoją siedzibę ma również Podlaska Akademia Kulinarna.

Wizyta misji gospodarczej z Azji była związana z zacieśnianiem więzi Wschodniego Klastra Budowlanego z przedstawicielamiSingapurskiego Instytutu Budownictwa (SIBL), firmami: Hexacon Construction Pre. Ltd., Clean Air Pte. Ltd., Ministerstwem Handlu i Przemysłu Singapuru oraz Rady Rozwoju Budownictwa Mieszkaniowego Singapuru. Owocem wizyty było podpisanie (podczas Międzynarodowych Targów Budownictwa i Architektury BUDMA 2018 odbywających się w Poznaniu) memorandum o współpracy między WKB a przedstawicielami singapurskiej branży budowlanej .

Podczas wizyty w Białymstoku zaproszeni goście, wśród których znaleźli się m.in.: przewodniczący delegacji, prezes SIBL Peter Chua, dyrektor SIBL Henry Lee oraz wiceprezydent Białegostoku Rafał Rudnicki, mieli możliwość zwiedzenia showroomu „4 Home & Kitchen”. Za przewodnictwem firmy 13VIP w osobie Piotra Zubryckiego mogli podziwiać najnowsze rozwiązania i nietuzinkowe wzornictwo. Wrażenie na zwiedzających zrobiły innowacyjne produkty z zakresu systemów mebli kuchennych, zabudów meblowych, a także najnowsze linie sprzętu AGD.

Punktem kulminacyjnym wieczoru była uroczysta kolacja w Podlaskiej Akademii Kulinarnej przygotowana przez chefa Grzegorza Chlebowicza.

Podniebienia obecnych osób, wśród których byli również m.in. prezesi firm klastrowych takich jak Unicell Poland, KAN Sp. z o.o. oraz Eko-System, były rozpieszczane takimi specjałami kuchni regionalnej, jak śledzie w towarzystwie jabłka, ziemniaka i wędzonej śmietany czy polędwica wołowa z piklami, serdelami i chrzanem. Ciepłą przystawkę stanowiły pierogi z dzikiem, puree z cebuli oraz wędzony boczek. Zachwyt budziło danie główne, którym był comber z sarny, babka ziemniaczana, suszone borowiki i kiszona kapusta. Pomimo pełnych żołądków, każdy musiał znaleźć miejsce na deser – szarlotkę z lodami z wiejskiej śmietany.

Wieczór w serdecznej, międzynarodowej atmosferze, trwał dalej. Sommelier, Marcin Korpacz nie próżnował, kubki smakowe każdego z osobna były mile połechtane, a wspomnienia tego uroczystego i miłego spotkania przetrwają w myślach obecnych na nim na długie lata.

Miło nam poinformować, iż następstwem wizyty gości z Singapuru jest podjęcie współpracy pomiędzy 13VIP Sp. z o.o. Sp.k. z Singapore Institute of Building Limited’s. SIBL pomoże firmie 13VIP w kontaktach biznesowych, oferując ich produkty i usługi na rynek singapurski oraz azjatycki.

Dnia 7 marca 2018r. odbędzie się spotkanie Rady SIBL, aby rozpatrzyć wnioski o przyjęcie nowego członka czyli firmy 13VIP do Singapore Institute of Building Limited.

 

Komentarze