Zbyt często zapominamy o zdrowym posiłku, a ten – zimą i jesienią – dobrze wpływa na samopoczucie fizyczne i psychiczne. Ciepła zupa niewiele kosztuje, a w miejscowych barach mlecznych smakuje jak u mamy.
Jesień dla naszego organizmu to czas próby. Marzniemy i przez to zużywamy sporo energii na ogrzanie organizmu. Jesienią i zimą warto jeść ciepłe, rozgrzewające posiłki. Śniadanie w postaci jajecznicy albo owsianki, ryżu czy kaszy jaglanej z miodem i cynamonem to dobry start, ale co potem? Czy każdy z nas zdąży przygotować sobie obiad i zabrać go do pracy?
Odwiedzamy nasze kultowe bary w Białymstoku. Tutaj możemy liczyć na duży wybór. W Barze Astoria spotykamy całe rodziny, studentów. Widać też przedsiębiorców w garniturach. Zawsze pełno tu ludzi, więc nie mamy wątpliwości, że posiłki muszą być przygotowywane na bieżąco. Są po prostu świeże i smaczne. Stąd pewnie kolejka chętnych. Dobrze, że całkiem niedaleko jest kultowy Bar Podlasie. Od Astorii do Baru Podlasie dzieli nas jakieś 3 do 5 minut spacerem.
Odporność poprzez dietę
Naszą odporność budujemy przede wszystkim urozmaiconą dietą. Żadne suplementy nie będą się wchłaniały tak dobrze, jak witaminy naturalne, zawarte w pożywieniu. Najważniejsze dla naszej odporności są trzy witaminy: A, B6 i C. Każda z nich znajduje się w odpowiednich produktach spożywczych. Witaminę A dostarczymy jedząc ryby, masło, jaja, ale nasz organizm wytworzy ją dzięki beta-karotenowi. Wystarczy urozmaicać dietę świeżymi i mrożonymi warzywami. Witamina B6 występuje w produktach roślinnych i zwierzęcych, a więc chociażby w roślinach strączkowych, orzechach, w mięsie. Natomiast najlepiej przyswajalną wersję witaminy C znajdziemy w wielu owocach i warzywach.
Generalnie rzecz biorąc, temperatura posiłku nie ma większego znaczenia dla naszego zdrowia, pomijając zasady diety łatwostrawnej – tłumaczy Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. – Z punktu widzenia zasad zdrowego żywienia ważne jest, by nasze pożywienie było urozmaicone, spożywane regularnie i pokrywało zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Jesienią i zimą zjedzenie drugiego śniadania w barze poprawia nasze samopoczucie. Czujemy się syci i ogrzani. Nie jest więc błędem odwiedzanie barów szybkiej obsługi, gdzie można niedrogo zjeść ciepły posiłek. Bez wątpienia jest to lepsze, niż nie jeść nic przez cały dzień i dopiero wieczorem w domu objadać się na kolację. Zjedzenie np. ciepłej zupy z kromką chleba razowego wydaje się o wiele bardziej właściwym rozwiązaniem niż spożywanie w ciągu dnia słodkich bułek lub batonów.
Bary PSS nie tylko w centrum
Białostockie bary PSS Społem cieszą się niegasnącą popularnością. Urozmaicone menu, które powtarza się w każdym lokalu pozwala zjeść smaczne i zdrowe posiłki. Białostoczanie doceniają także fakt, że wnętrza są estetyczne. Byliście już w Barze Słowiańskim na osiedlu Piasta? Niektórzy twierdzą, że to ich ulubione miejsce na obiad. Wielu białostoczan zaprzyjaźniło się także z Barem Hermes na Dziesięcinach. Jedni jedzą posiłki na miejscu, inni podjeżdżają autem i składają zamówienie, które wydawane jest przez okienko Bar Drive. Zobaczcie, jak wygląda wnętrze Baru Hermes. Czujecie ten grecki klimat?
Cennik i wybór zup w Barze Astoria
Pokazujemy Wam cennik z 8 listopada 2016. Zupę ogórkową zjecie za 2,30 zł, rosół za 1,80 zł, kultowy barszcz ukraiński kosztuje 3 zł. Gdy zechcecie do tego skomponować drugie danie, wydacie od 7 do 15 zł, w zależności od tego, czy wybierzecie potrawę mięsną, czy na przykład krokiety i surówkę.
Artykuł partnerski