,

Drodzy przedsiębiorczy Czytelnicy: oto propozycja dla Was na smaczny posiłek

Nie tylko biznesem nasz portal żyje, a również przedstawianiem ciekawych pomysłów. Dziś przyszedł czas na kulinaria. Jeśli lubicie pichcić, a w dodatku jesteście amatorami pierogów pod różnymi postaciami, to poniższy przepis jest właśnie dla Was. Otrzymaliśmy go od spółdzielni mleczarskiej z Piątnicy, a poleca go Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy i ekspert kulinarny firmy Piątnica.

Na przełomie maja i czerwca sklepowe półki i stragany uginają się od świeżych owoców sezonowych. Warto wykorzystać je nie tylko do przyrządzania deserów i przekąsek, ale również do dań głównych. Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w tym okresie są pierogi z jagodami. Aby urozmaicić ich smak, warto do słodkich i soczystych owoców dodać puszysty twaróg – taka kompozycja w otoczeniu delikatnego ciasta, z dodatkiem świeżych ziół i kremowej śmietany z pewnością zaskoczy domowników i gości.

Składniki na ciasto

– mąka pszenna – 500g
– olej rzepakowy – 2 łyżki
– letnia woda – 1 szklanka

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.

Składniki na farsz

– twaróg wiejski półtłusty BIO od OSM Piątnica – 500 g
– żółtko jajka – 2 szt.
– świeże jagody – 1 szklanka
– cukier – 3 łyżki
– śmietana kwaśna 12% – 3 łyżki

Wykonanie

Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze