Luksusowy hotel w centrum miasta zaprasza mieszkańców. Co będą robić białostoczanie w Hotelu Royal & Spa****

Hotel Royal & Spa ****, fot. Lidia Dobrowolska

W środku basen (otwarcie I kwartał 2017), własny browar i Salon Dr Irena Eris Beauty Partner.


Fontanna i plac przy Rynku Kościuszki to miejsce, w którym białostoczanie umawiają się na spotkania przez cały rok. Stamtąd latem wyruszamy na spacer, a zimą decydujemy z grupą przyjaciół, w którym lokalu chcemy spędzić czas. Czterogwiazdkowy Hotel Royal & Spa będzie jednym z takich miejsc. Dlaczego? Bo wysoki standard idzie w parze z otwartością na mieszkańców stolicy województwa podlaskiego.

Realizując tę inwestycję – opowiada Marek Piotrowski, prezes firmy Mep-Pol, która odkupiła kamienicę po Domu Handlowym Nowym – chcieliśmy, by hotel tętnił życiem. Zachęcamy mieszkańców do skosztowania wyjątkowych potraw i piw rzemieślniczych, które produkujemy. Chcemy, by turystom odwiedzającym nasz region Hotel Royal & Spa kojarzył się ze świetnym piwem, zdrowym jedzeniem i wyjątkową atmosferą. 

hotel-royal-bialystok-grafika

Niepowtarzalne menu i piwa dla smakoszy

Browar Stary Rynek, który jest integralną częścią hotelu, będzie serwował 5 podstawowych gatunków piw. Głównym piwowarem jest Czesław Dziełak, wielokrotnie nagradzany mistrz piw rzemieślniczych. Słody do piwa sprowadzane są z całego świata. Do amerykańskiego IPA chmiele są sprowadzane z USA, do pilsnera – z Niemiec i Austrii. Piwo będzie można kupić w pojemnościach 300 ml i 500 ml oraz 1 litr. Dla smakoszy przewidziano także tak zwane „deski degustacyjne”, na których będą stały kufle o pojemności 100 ml. Za 300 ml piwa z Browaru Stary Rynek zapłacimy ok. 8-9 złotych. Piwo będzie można także kupić na wynos w butelkach o pojemności 330 ml.

Stworzyliśmy klimat i przestrzeń, w której miło będą spędzać czas zarówno znajomi, jak przedsiębiorcy podczas spotkań biznesowych – opowiada przedsiebiorczepodlasie.pl Tomasz Łoskot, Manager Gastronomii. – Planujemy tu organizować różne imprezy. Będzie można u nas oglądać mecze, będą kameralne koncerty, będziemy organizować spotkania firmowe, ale też imprezy rodzinne. Menu dostosowujemy do wymagań klienta. Wszystko wytwarzamy na miejscu. Mięsa sprowadzamy od najlepszych hodowców. Pieczywo, ciasta, pieczemy sami. Kucharze bazują na świeżych, sprawdzonych produktach, nie korzystają z mrożonek.

Menu podzielono na dwa rodzaje – restauracyjne i przeznaczone dla gości Browaru. To pierwsze jest bardziej wykwintne, dla wyrafinowanych smakoszy. Opierać się będzie o dania m.in. z dziczyzny, ryb, owoców morza, wołowiny. Drugi rodzaj menu to przekąski serwowane specjalnie dla smakoszy piwa, np. zdrowe chipsy warzywne, chrupiące skrzydełka z kurczaka.

Nowy hotel w historycznym miejscu

Do hotelu można wejść z dwóch stron – od Rynku Kościuszki i z tyłu budynku, od strony podwórza, gdzie znajduje się parking. Przechodnie spacerujący ul. Suraską zaglądający w ogromne, przeszklone okna Browaru Stary Rynek widzą ciepłe, eleganckie wnętrza. Będąc w środku, z okien obserwujemy Miejski Ratusz. Rynek Kościuszki w XVIII wieku stanowił centrum handlowe miasta. W kamienicy, w której znajduje się Hotel mieścił się dawniej skład win, wódek i likierów. W okresie międzywojennym Rynek pełnił także funkcję reprezentacyjną. Niemcy, wycofując się z miasta w 1944 roku zniszczyli całe śródmieście, zamieniając je w pole gruzów. Od kilkunastu lat Rynek Kościuszki zmienia się w kulturalne centrum miasta.

Gdy odkupiliśmy od miasta budynek, w którym teraz istnieje hotel, mieliśmy wiele propozycji handlowych. Nie chcieliśmy, by powstała tutaj kolejna Biedronka. Jest to jedyny hotel w mieście, z którego tak dobrze widać zabytkowy Ratusz – mówił Marek Piotrowski. – Czujemy się odpowiedzialni za to, by hotel był dopełnieniem nowej historii miasta. Naszym marzeniem – jako inwestorów – jest, by Hotel Royal stał się perełką miasta i Podlaskiego.

To wszystko w jednym miejscu

Poziom zero, czyli parter Hotelu Royal & Spa stanowi Restauracja Monte Carlo z Browarem Stary Rynek. Na poziomie -1 budynku znajduje się Browar, a w nim warzelnia piwa. Tanki piwne można oglądać przez wielkie okno, które na czas meczów będzie zasłonięte wielkim ekranem. Przy tym oknie znajduje się scena przeznaczona do kameralnych występów w sali mieszczącej 70 osób. Na pierwszym i drugim piętrze znajdują się pokoje hotelowe. Pierwsze piętro już w marcu będą mogli odwiedzać goście renomowanego Salonu Dr Irena Eris Beauty Partner. Natomiast na trzecim, najwyższym piętrze hotelu znajdzie się basen pod dachem wraz ze strefą relaksu i siłownią. Ukończenie tego etapu inwestycji – basenu i części Wellness – będzie pozwalało na przyznanie hotelowi kategorii 5 gwiazdek.

Zajrzyjcie do galerii zdjęć wykonanych podczas pokazu dla mediów, 21 grudnia. Autorem fotografii jest Lidia Dobrowolska.

Artykuł partnerski

Komentarze