Wafelki do lodów z fusów od kawy? W Rzędzianach powstanie fabryka

To nie wróżenie z fusów. To pewnik! W Rzędzianach, niedaleko Tykocina, powstanie fabryka spółki Lodziarz.pl, która produkować będzie wafelki do lodów m.in. z… fusów od kawy, ale także z innych ekologicznych składników, jak np. kakao, sezam czy otręby. Chodzi o stworzenie wafla o niższej zawartości cukru – czyli zdrowszego.

Jest już wydzielona działka pod inwestycje i są zagwarantowane pieniądze na budowę. Lodziarz.pl uzyskał dotację w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego – ponad 3 mln zł na wzrost konkurencyjności.

Lodziarz.pl dotychczas był firmą wyłącznie handlową, obracaliśmy towarem i usługami związanymi z branżą lodziarską. Dzięki dotacji będziemy mogli zdywersyfikować działalność. Teraz zajmiemy się także produkcją – mówi Zbigniew Garbowski, jeden z właścicieli spółki. – Kluczowe jest jednak to, że wafelki wytwarzać będziemy stosując innowacyjną i ekologiczną technologię.

W tym celu biznes jednoczy swoje siły z nauką. Lodziarz.pl nawiązał współpracę z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku. Wspólnie opracują receptury ciasta na wafle półsłodkie w technologii wypieku ciśnieniowego. Dotychczas stosowana była ona wyłącznie do produktów niezawierających cukru. Nowa technologia została już zgłoszona do urzędu patentowego.

Będzie to innowacja na skalę kraju. Wafelek stanowić będzie zupełną nowość na rynku – mówi Radosław Charubin, współwłaściciel firmy Lodziarz.pl. – Pracując koncepcyjnie nad projektem wychodziliśmy z dwóch założeń. Po pierwsze: produkt musi być smaczny, ale zdrowszy, zawierać mniej cukru i być oparty o ekologiczne składniki. Ludzie odżywają się coraz bardziej świadomie, co potwierdzają statystki. Według badań aż 58% proc. Polaków zmniejsza spożycie produktów z wysoką zawartością cukru lub unika ich w ogóle. Po drugie zależy nam, aby włączyć się do ogólnoświatowego trendu, który – najprościej mówiąc – polega na tym, aby nie marnować jedzenia. Dlatego wraz ze specjalistami z zakresu medycyny szukamy ekologicznych, zdrowych surowców wtórnych, które mogą być wykorzystane do wyrobu wafli, takich jak np. fusy od kawy odzyskane z ekspresu ciśnieniowego czy otręby. Dzięki temu obniżymy też koszty produkcji.

Lodziarz.pl pracuje nad tym, by wafle, poza tym, że będą miały wyjątkowy skład, bez „E” i polepszaczy, wyróżniały się też wyglądem. Projektanci wychodzą poza schematy, tworząc wypieki różnej wielkości i o zadziwiających kształtach.

Projekt rozpoczął się 20 czerwca podpisaniem umowy w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Jego pierwszym etapem będzie budowa hali fabrycznej, która następnie zostanie wyposażona w nowoczesny park maszynowy. Powstanie zakładu oznacza też pracę dla mieszkańców Rzędzian i okolic. Fabryka ruszyć ma za trzy lata.

Tytuł projektu: „Wzrost konkurencyjności firmy Lodziarz.pl poprzez dywersyfikację działalności firmy oraz wdrożenie ekoinnowacyjnych rozwiązań”
Wartość projektu: 6 148 964,51zł
Dofinansowanie z funduszy RPOWP: 3 249 452,78 zł
Czas trwania projektu: 20.06.2018 – 30.06.2021

Red. PP, fot. mat. pras.

 

Komentarze