,

Festiwal Pierogów Świata w Białymstoku już 20 i 21 czerwca!

Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni Wschodu, a także pyszna, tradycyjna polska kuchnia – to coś dla prawdziwych miłośników pierogów.

Na miejscu będzie można spróbować takich przysmaków, jak: tureckie sigara pierożki, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao z krewetką, gotowane na parze, koreańskie mandu nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi i wieprzowiną, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, czebureki czy hiszpańskie empanady. Nie zabraknie także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami. Na deser będzie można spróbować pysznej tureckiej baklawy, lodów czy orzeźwiającej lemoniady. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Festiwal Pierogów Świata to miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pysze jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.

Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i niepopularne na co dzień, jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnią babci.

Na miejscu stosowane będą wszelkie środki bezpieczeństwa, żeby goście mogli bez zmartwień o swoje zdrowie oddać się pierogowej uczcie.

To wszystko na Stadionie Miejskim w Białymstoku przy ulicy Słonecznej 1. Sobota: godz. 12.00-20.00, niedziela: godz. 12.00-18.00. Wstęp bezpłatny.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze