Idą z impetem! Białostocka sieć kawiarni z dwoma otwarciami i czterema franczyzami w pierwszym półroczu

Wywodząca się z Białegostoku sieć kawiarni the White Bear Coffee zamyka pierwsze półrocze 2023 dwoma otwarciami i czterema nowymi umowami franczyzowymi.

– Nasz koncept zyskuje na popularności, ponieważ łączy wysokiej jakości produkt z ciekawym projektem wnętrza. Dzięki temu oryginalnemu designowi, kawie specialty i świetnej obsłudze, goście nie czują się u nas jak w typowej sieciówce – mówi Łukasz Kaliciński, współwłaściciel franczyzy.

Energetyczny klimat, intrygujące dodatki, kolażowe obrazy, połączenia barw, faktur i printów – przekraczając próg the White Bear Coffee gościom od razu poprawia się humor. Nic dziwnego, że po spróbowaniu kawy z rzemieślniczej palarni, część z nich pyta później o możliwość współpracy, aby finalnie zostać franczyzobiorcami sieci.

– Większość naszych partnerów odwiedzała nas najpierw prywatnie i tak spodobał im się ten koncept, że postanowili otworzyć własne kawiarnie. W tym roku sieć powiększyła się o lokale w Krakowie i Lublinie. Cztery kolejne punkty – w Łodzi, Legnicy Kaliszu i Łomży – są natomiast w fazie przygotowań. Wszystko wskazuje na to, że do końca 2023 na mapie Polski będziemy mieli już 15 Miśków – tłumaczy Marcin Zalewski, współwłaściciel sieci.

Podstawowym modelem współpracy w ramach the White Bear Coffee jest kawiarnia obsługująca zamówienia na miejscu, na wynos i w dostawie. W jej menu znajdziemy kawy klasyczne, w tym kawę przelewową z segmentu specialty, kawy mleczne, herbaty oraz lemoniady. Ofertę uzupełniają kanapki, desery i lody marki własnej, a wkrótce także świeżo wyciskane soki.

Franczyzobiorcy, którzy prowadzą już swój lokal, mogą rozszerzyć działalność o wynosowy point, okno oraz mobilną rikszę. Daje to możliwość zwiększania zysków przez cały rok lub tylko sezonowo, w okresie letnim, gdy rośnie zapotrzebowanie na lody i obsługę imprez okolicznościowych.

– Nasza franczyza wyróżnia się elastycznością – każdy właściciel może odpowiadać na oczekiwania gości, które różnią się w zależności od miejsca działania. Dlatego też w miejscowościach turystycznych kładzie się większy nacisk na zimne desery, a w Krakowie w karcie oprócz standardowych propozycji znajdziemy także ofertę śniadaniową. Jesteśmy otwarci na tego typu inicjatywy, ponieważ wiemy, że franczyzobiorcy najlepiej orientują się w potrzebach lokalnego rynku i będą w stanie zagospodarować różne nisze – mówi Łukasz Kaliciński.

The White Bear Coffee powstało w 2019 r. w Białymstoku. Obecnie franczyza liczy 11 kawiarni w całej Polsce, m.in. w Warszawie, Krakowie, Lublinie czy Suwałkach. Właściciele sieci prowadzą także palarnię kawy, sklep stacjonarny i sklep internetowy.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze