Jedni zarabiają 1500, inni wydają tyle na sokowirówkę. Te najlepsze są z… Wasilkowa

Sokowirówki Kuvings z Wasilkowa kupuje już cała Polska. Czy sokoterapia działa?

Wydanie miesięcznej pensji na maszynę do wyciskania soków to luksus. Więcej, to jakiś finansowy kosmos dla większości z nas. Firma Vita-my przekonała Polaków, że szklanka świeżo wyciśniętego soku na śniadanie to żaden snobizm. Wiecie, czym różni się wyciskarka od sokowirówki?

Świeżo wyciśnięty sok staje się receptą na zdrowie w tysiącach polskich domów. Domowe Sanatorium – Zimnoch Sp.j. z Podlasia i ich internetowy sklep vita-my.pl zdobywając zaufanie koreańskiego koncernu NUC, zdobyli zaufanie tysięcy konsumentów w Polsce. Dziś są w kraju wyłącznym dystrybutorem marki Kuvings – producenta cenionych na świecie wyciskarek do soków. Koszt urządzenia to 1600 do 2000 zł. Choć produkt ma 10-letnią gwarancję, wydaje się, że cena przekracza możliwości finansowe przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem to właśnie wśród „zwykłych Kowalskich” zapanowała moda na wyciskarki Kuvings.

Wyciskarka, a sokowirówka

Gdy szukamy sprzętu do zrobienia soku, w pierwszej kolejności chcemy kupić sokowirówkę. Ich główną zaletą jest cena. Przewagą wyciskarek jest trwałość i znacznie większa wydajność.

WYCISKARKA SOKOWIRÓWKA
  • wolniej i dokładniej wyciska sok, zachowując więcej wartości odżywczych – witamin i enzymów, np. ok.50% więcej witamin
  • z 2 pomarańczy wyciśniemy ok. 250 ml soku – bardziej wydajna od sokowirówki od 35-50% więcej soku
  • wyciska sok ze wszystkich warzyw i owoców, a także warzyw liściastych, kiełków
  • można w niej zrobić sorbet, mleko roślinne, masło orzechowe itp.
  • sok jest mniej klarowny, zawiera więcej drobinek owoców
  • łatwiej się ją myje
  • droższa (koszt ok. 1500-2000 zł)
  • szybciej wyciska sok, ale ulega on częściowemu utlenieniu, tracąc cenne wartości odżywcze – witaminy
  • z 2 pomarańczy wyciśniemy ok. 150 ml soku – wydajność mniejsza niż wyciskarka od 35-50%
  • wyciska sok z tylko „twardych” warzyw i owoców, np. burak, jabłko, marchew, ale nie wyciśnie soku z natki pietruszki, kiełków, koperku, malin, liści rzodkiewki itp. miękkich składników
  • sok jest bardziej wodnisty i rozwarstwia się
  • ma więcej elementów do umycia
  • tańsza (koszt ok. 300-1000 zł)

Właściwości zdrowotne soków

Przyswajanie zawartych w świeżych domowych sokach wartości odżywczych, jest dużo szybsze. Organizm potrzebuje na to od 10 do 15 minut. Owoce i warzywa trawimy od 3 do 4 godzin. Poranna szklanka soku szybko dostarczy organizmowi potrzebną energię i witaminy. Soki, w zależności od tego, z jakich warzyw i owoców zostały wykonane, potrafią:

  • oczyszczać z toksyn płuca, nerki, wąrtobę, skórę
  • zwalczać migrenę
  • łagodzić wzdęcia
  • podnosić odporność
  • przeciwdziałać wypryskom
  • wpływać na lepszą jakość snu

 Owoce nie są zdrowe

Sokoterapia dopiero zyskuje popularność w Polsce. W Stanach Zjednoczonych Amerykanie doceniają ją już przeszło 20 lat. Choć owoce mają w sobie dużo zdrowych witamin, ich nadmiar może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Warto łączyć je z warzywami, bo każdy dietetyk powie Wam, że warzywa są zdrowsze od owoców. Owoce i warzywa zamienione w sok są – z oczywistych powodów – łatwiej przyswajalne dla organizmu. Z łatwością przekonacie do nich dzieci, docenią je także znajomi, którzy dostaną sok zamiast kawy.

Sok marchwiowy prosto z wyciskarki ma ok. 50% więcej witamin niż z sokowirówki i ok. 90% więcej wartości odżywczych niż kupiony w sklepie
Sok marchwiowy prosto z wyciskarki ma ok. 50% więcej witamin niż z sokowirówki i ok. 90% więcej wartości odżywczych niż kupiony w sklepie

3 wersje energetycznego soku

Poranna szklanka soku działa jak kawa. Z tą różnicą, że nie usuwa z organizmu wartościowego magnezu – wpływającego na koncentrację, pamięć i dobry nastrój. Proponujemy 3 wersje energetycznego soku, który zastąpi nasz ulubiony czarny napój.

 Sok buraczkowy  Sok z awokado    Sok z jabłkiem  
  • 1 duży ogórek
  • garść szpinaku
  • 3 średnie buraki
  • 1 awokado
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko

Komentarze