Kulinarne inspiracje dla każdego. Studio Zmokła Kura rozbudzi Twoją pasję do gotowania

To niezwykle ciekawe miejsce dla amatorów dobrej kuchni, poszukujących wyzwań i nowych smaków. Tych bardziej doświadczonych, jak również laików i stawiających pierwsze kroki w gotowaniu. Studio Kulinarne Zmokła Kura specjalizuje się bowiem w organizowaniu warsztatów kulinarnych dla dorosłych i dzieci. Podczas zajęć uczestnicy odkrywają nowe techniki pod okiem doświadczonych kucharzy, blogerów i pasjonatów kulinarnych.

Jeśli jeszcze nie poznaliście tego miejsca, warto to zrobić. Może tu przyjść każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, chce spędzić miło czas, nauczyć się czegoś ciekawego, poznać nowe połączenia składników, nowe smaki. Można spotkać tu ludzi znanych z blogów, książek kulinarnych, telewizji, profesjonalnych kucharzy.

Na warsztaty kulinarne do nas może przyjść każdy. Nawet ktoś, kto uważa, że ma dwie lewe ręce do gotowania, ktoś kto myśli, że potrafi przypalić wodę. Każdy odnajdzie się w tej przestrzeni, do każdego podejdzie prowadzący, porozmawia, poświęci mu czas, nauczy go, pokaże jak przyrządzić danie. Nie będzie tak, że coś opowie, a potem niech każdy radzi sobie sam – wyjaśnia Piotr Grycuk ze Studia Kulinarnego Zmokła Kura. – Mówi się, że najlepiej rozmawia się w kuchni. U nas panuje właśnie taka atmosfera. Spotykają się osoby, które często się kompletnie nie znają, ale ten kontakt przełamuje się już w ciągu pierwszych kilku minut. Zależy nam, by atmosfera była jak najlepsza, by wszyscy czuli się tutaj swobodnie.

Warsztaty kulinarne w Studiu Kulinarnym Zmokła Kura prowadzone są zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i pasjonatów, autorów książek czy blogów kulinarnych.

Owszem, pojawiają się u nas stali prowadzący, którzy są genialni w tym co robią, specjaliści w swoich dziedzinach, ale też w każdym miesiącu staramy się zapraszać nowe osoby – tłumaczy Piotr Grycuk.

Wśród dotychczasowych prowadzących są m.in.: Alessia Di Donato, znająca kuchnię włoską w każdym calu; Katarzyna Malczewska (DOTS Chocolate), która tworzy bodaj najpiękniejsze czekoladowe praliny w Polsce; Magdalena Jarętowska (Znowu jej się upiekło), której francuskie makaroniki kochają wszyscy; Maia Sobczak z bloga Qmam kaszę, autorka trzech książek; Weronika Madejska, specjalizująca się w kuchni dla alergików, czy szef Maciej Tomaszewski z restauracji Sztuka Mięsa. Nad warsztatami dla dzieci czuwa autorka bloga „Domowe Wyroby nie psują wątroby” – Magdalena Korolczuk, która pokazuje rodzicom, jak pracować z maluchem w kuchni, a w ramach cyklu „Młodzi Głodni” udowadnia „starszakom”, że są gotowi by samodzielnie gotować.

Studio Kulinarne Zmokła Kura stawia na różnorodność, przekrój zapraszanych gości jest bardzo szeroki.

Warsztatów jest bardzo dużo. W ostatnich tygodniach odbywały się właściwie codziennie. Nie tylko u nas w studiu. Uczestniczymy bowiem w projekcie unijnym, gdzie jeździmy do małych miejscowości i tam prezentujemy różnego rodzaju kuchnie – dodaje Piotr Grycuk.

Oprócz warsztatów kulinarnych w Studiu Kulinarnym Zmokła Kura prowadzone są również prezentacje produktów firm spożywczych. Firma organizuje także imprezy firmowe, urodziny i inne okolicznościowe spotkania.

Skąd pomysł na studio kulinarne?

Jest to kontynuacja warsztatów, które odbywały się w innym miejscu. Jako Zmokła Kura prowadziliśmy kiedyś kawiarnię przy pływalni na ulicy Stromej i stąd właśnie nazwa: ktoś, kto wychodzi z pływalni, wygląda jak zmokła kura – uśmiecha się pan Piotr. – Jako jedni z pierwszych bądź pierwsi w Białymstoku zaczęliśmy organizować warsztaty kulinarne dla dzieci, w przestrzeni kawiarni. To się rozwinęło wtedy w bardzo szybkim tempie. Po przebudowie obiektu musieliśmy się stamtąd wyprowadzić i tak trafiliśmy tutaj.

Firma stara się rozwijać z miesiąca na miesiąc, rozszerzać ofertę, zapraszać nowe osoby. Powiększa się liczba stanowisk, kupowany jest dobry sprzęt. Taki jednak, by uczestnicy warsztatów mogli przyrządzone tutaj dania zrobić u siebie w domach.

Zapisy na warsztaty kulinarne odbywają się za pośrednictwem strony internetowej bilety.zmoklakura.pl. Tam też znajdują się opisy planowanych spotkań. Warto śledzić też fanpage Studia, na którym zamieszczane są zapowiedzi przyszłych wydarzeń: www.facebook.com/ZmoklaKura

Portal Przedsiębiorcze Podlasie objął patronatem medialnym jedno z nich: Rak’n’Roll. Jest to cykl warsztatów dotyczący diety po przebytej chorobie nowotworowej i w trakcie walki z nią.

Kontakt:
ul. Witosa 15b, lokal nr 9
15-660 Białystok
kierowniksali@zmoklakura.pl
tel. 502 090 507

Artykuł partnerski, tekst: Piotr Walczak

Komentarze