Serniki zajmują obowiązkową pozycję w większości restauracji oraz w cukierniach. Ten deser skrywa w sobie niepowtarzalny smak, jedyny w swoim rodzaju. Doskonale smakuje w każdej postaci, a jego wyjątkową cechą jest to, że można go łączyć z różnymi dodatkami. W rezultacie otrzymujemy oryginalne doznania smakowe. Podsumowany został konkurs „Mistrzowski sernik”, który odbył się w pięciu największych polskich miastach: Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Białymstoku i Gdańsku. Jakie serniki przypadły do gustu publiczności?
Owocowe serniki we Wrocławiu
Jury przyznało nagrody czterem przedstawicielom wrocławskich restauracji. Każdy sernik został stworzony z unikalną recepturą, delikatnością i miłością. Jakie serniki cieszyły się największym zainteresowaniem?
III miejsce przyznano pani Natalii z restauracji Cuda na kiju, która przygotowała sernik na zimno z białą czekoladą i świeżymi truskawkami. Ciasto również wyjątkowo przypadło do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami – cukiernikami w Polsce.
II miejsce zajął pan Tomasz i jego sernik o nazwie Kaiju Cheesecake. Ciasto zostało stworzone z unikalnej chińskiej receptury z pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem i możecie go spróbować w restauracji Sushi Corner.
Zwycięzcą konkursu okazała się pani Gabriela, reprezentująca restaurację Kawa i kot, która poczęstowała gości gotowanym sernikiem z musem malinowo-borówkowym. Deser rozpływał się w ustach i wzbudził największe zainteresowanie.
Oryginalne smaki w Gdańsku
Następnie meldujemy się w Gdańsku. Kto otrzymał tytuł twórcy „Mistrzowskiego sernika”?
Naszą przygodę rozpoczynamy od polskich tradycji. pani Paulina (Zakręcone cafe) upiekła sernik według unikalnej receptury, 100% bezglutenowy i tym samym zdobyła III miejsce.
Kontynuując naszą trasę po mistrzowskich przepisach na sernik, tym razem zahaczamy o Nowy Jork. Pani Tatiana z restauracji Kuźnia zaprezentowała sernik nowojorski. Deser z polewą, na bazie kremowego serka i płatkami owsianymi znalazł się na II miejscu. Unikalny smak i delikatność w jednym.
Nagrodę za najlepszy sernik w Gdańsku otrzymała pani Paulina z restauracji Akita Ramen z UZO Faza Sernik. Laureatka połączyła smaki matchi, soku cytryny, mleka kokosowego oraz werbeny w jednym deserze. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę.
Aksamitne serniki w Warszawie
Teraz czas na stolicę. Wszyscy uczestnicy mieli godzinę, aby przygotować swój wyjątkowy sernik z własną recepturą i później prezentowali go przed jury. Kto zdobył medal „Mistrzowskiego sernika” w Warszawie?
Zaszczytne III miejsce przypadło panu Piotrowi z restauracji Si za sernik z białej czekolady i śmietankowego serka.
II miejsce jury zdecydowało się przyswoić pani Magdalenie z restauracji Putka za tradycyjny sernik królewski, którego oryginalna receptura sięga jeszcze z czasów starożytnego Rzymu.
Natomiast w restauracji Słoik będziemy mogli skosztować zwycięski aksamitny sernik z białej czekolady, który wykonała pani Małgorzata.
Smaki pistacji w Białymstoku
Stolica Podlasia może pochwalić się najlepszymi sernikami w regionie. Jakie desery zdobyły sympatię jury?
Na III miejscu uplasowała się pani Katarzyna z Restauracji Pawilon Towarzyski za sernik Towarzyski z orzechami.
II miejsce zdobyła pani Małgorzata z restauracji Regiment za prezentację lekkiego, kremowego i pysznego sernika z białą czekoladą.
A jeśli macie ochotę na coś słodkiego o smaku pistacji, to warto się udać do restauracji Baristacja i spróbować sernika od pani Pauliny, która zajęła I miejsce w rankingu najlepszych serników w Białymstoku.
Fuzja smaków w Krakowie
Iście królewskie i artystyczne miasto zamyka podsumowanie konkursu „Mistrzowski sernik”. Kto stanął na podium?
III miejsce w Krakowie zajął pan Bogdan z restauracji Gospoda na Piastowskiej. Sernik z czekoladą został doceniony za dobór składników i walory wizualne.
II miejsce zdobyła pani Paulina z Paula’s Cake, za swój autorski przepis Sernikowelove. Aksamitnym deserem goście delektowali się do ostatniego okruszka.
Zwycięzcą konkursu został pan Krystian z restauracji Akita Ramen, który zaproponował połączenie pasty miso i truskawkowego sernika. Nagroda publiczności również przypadła laureatowi konkursu.
Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody: vouchery na kurs cukierniczy, blender kielichowy czy zestaw ręcznie malowanych talerzy. Prawdziwymi hitami okazały się serniki na bazie śmietankowo-kremowego serka oraz te z dodatkiem białej czekolady i owoców.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Red. PP, fot. mat. pras.