Nowy punkt na kulinarnej mapie regionu. Regionalne receptury i współczesna gastronomia w restauracji Spokojna

Kilka dni temu w Łomży swoją działalność rozpoczęła nowa restauracja – Spokojna, znajdująca się przy ulicy nie innej, jak… Spokojna. Jest to całkiem nowe miejsce na gastronomicznej mapie regionu, ale też całkiem nowy w Łomży koncept.

Restauracja ma designerskie, modne wnętrze, zapraszające na lunch z przyjaciółmi, ale też elegancką kolację, spotkanie biznesowe czy świętowanie swoich prywatnych uroczystości w gronie najbliższych.

Menu to połączenie klasycznych regionalnych receptur, z tajnikami współczesnej gastronomii. Dania bazują na lokalnych produktach, jak choćby nabiał z Piątnicy czy narwiańskie ryby.

Szefem kuchni jest Dariusz Sinicki, a kulinarnym mentorem i autorem menu na kolację degustacyjną, otwierającą restaurację, jest znany w całej Polsce, i odznaczany na wszystkich kontynentach Krzysztof Gawlik.

Chcieliśmy stworzyć miejsce, jakiego w Łomży dotychczas nie było; restaurację z oryginalnym wystrojem i ciekawym menu, które łączy w sobie tradycyjne przepisy, nasze lokalne produkty, jak choćby śmietanę z Piątnicy i sztuczki współczesnych kulinariów. Mamy nadzieję, że wystrój, ale przede wszystkim nasza kuchnia, przypadną wam do gustu i będziecie do nas często powracać – mówi Bożena Biedrzycka, właścicielka.

Łomżyńska gastronomia nabiera tępa i jest nam niezwykle miło, że możemy dołożyć swoją cegiełkę do jej rozwoju – dodają przedstawiciele restauracji.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze