Pną się w górę. Laktopol jest już w pierwszej dziesiątce największych firm mleczarskich w Polsce

Grupa kapitałowa Polindus Laktopol znalazła się w prestiżowym rankingu Forum Mleczarskiego, zajmując dziewiąte miejsce. Właśnie opublikowano wyniki za 2021 rok. – To ogromne wyróżnienie. Pierwsza dziesiątka wśród stu liczących się marek mleczarskich w Polsce jest olbrzymim sukcesem, ale na laurach na pewno nie spoczniemy – zapewnia Olgierd Meysztowicz, prezes spółek wchodzących w skład grupy.

Zestawienie największych firm mleczarskich w Polsce (TOP 100) według przychodów ze sprzedaży ukazuje się co roku i bazuje na badaniu przeprowadzonym przez redakcję Forum Mleczarskiego.

– Jesteśmy przedstawicielem branży przemysłu mleczarskiego z przeszło 30 letnim doświadczeniem na rynku. Zakres działalności naszych wszystkich spółek obejmuje pełen proces od skupu mleka, poprzez przetwórstwo i produkcję, aż po dystrybucję krajową i zagraniczną – mówi Olgierd Meysztowicz.

Dziś w skład grupy Polindus wchodzą zakłady w Suwałkach, Łosicach, Gąsewie, Bielsku Podlaskim, Marszowicach, a także główna siedziba w Krakowie.

– Nasza polityka to gwarancja najwyższej jakości, bezpieczeństwo żywności, rozwój technologii, innowacyjność, ciągły wzrost popytu i stałe miejsce w czołówce przedsiębiorstw mleczarskich – dodaje prezes.

Zakład w Suwałkach to największy i najnowocześniejszy zakład produkcyjny w grupie kapitałowej. Dysponuje jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie proszkowni w Europie Środkowo – Wschodniej. Zakład ten produkuje głównie wzbogacane tłuszczem roślinnym mleko w proszku Instant Fat Filled Milk Powder oraz odtłuszczone mleko w proszku. Swoje towary eksportuje do niemal 90 krajów świata, przede wszystkim do Afryki oraz Azji.

Oddział w Łosicach zajmuje się produkcją masła i miksów, śmietanek UHT o różnym poziomie tłuszczu, serwatki w proszku. Wyroby te były wielokrotnie nagradzane w krajowych plebiscytach i konkursach.

Polindus Gąsewo natomiast wspiera grupę skupem mleka. W tym zakładzie odwirowywane jest i pasteryzowane mleko surowe przywiezione bezpośrednio od rolników.

Grupa Polindus Laktopol znana jest głównie z produkcji proszków mlecznych, których większość trafia na eksport do państw trzecich. Jednak od kilku lat w jej ramach funkcjonuje także Manufaktura Serowara. Za tą marką stoi spółka Franser, posiadająca niewielki zakład zlokalizowany w podkrakowskich Marszowicach. To właśnie tam, na bazie dawnych receptur francuskich serowarów z Les Monts de Jeux, od 2002 roku ręcznie produkuje się sery podpuszczkowe długodojrzewające – Ser Marszowicki oraz Ser Szlachetny.

Ostatnio do grupy Polindus Laktopol dołączył zakład produkcyjny w Bielsku Podlaskim. W zakupionym zakładzie znajdują się dwie wieże o łącznej wydajności 130 ton/dobę oraz magazyny o łącznej powierzchni 6600 mkw.

– To kolejne, ogromne wyzwanie dla całej grupy kapitałowej. Dzięki tej inwestycji mamy w planach podwoić ilość produkowanych do tej pory proszków – mówi prezes Meysztowicz.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze