Podlascy rolnicy biorą szturmem Warszawę. Mieszkańcy stolicy uwielbiają ich swojskie wyroby

W ostatnich latach obserwujemy znaczący wzrost świadomości konsumenckiej w Polsce. Ludzie czytają etykiety, wybierają jak najmniej przetworzone produkty i coraz rzadziej robią zakupy w supermarketach. Gdzie szukają alternatywy? Na targach, w sklepach ze zdrową żywnością i serwisach internetowych, takich jak ugospodarza.pl. gdzie można zawiać swojskie wyroby prosto od rolników z Podlasia.

Swojskie wyroby – teraz kupisz je bezpośrednio od rolnika

Sprzedaż bezpośrednia żywności do niedawna nie była taka prosta. Rolnicy, którzy chcieli sprzedawać własne wyroby, musieli się borykać z wieloma absurdalnymi przepisami. Do prowadzenia działalności nie zachęcały też wysokie podatki. Po odliczeniu wszystkich składek rolnikom po prostu nie opłacało się sprzedawać własnych wyrobów, dlatego mieli do nich dostęp jedynie szczęściarze z rodziny i bliskiego grona znajomych. Wszystko zmieniło się w styczniu 2017 r., gdy weszła w życie ustawa o sprzedaży detalicznej żywności, wyprodukowanej w gospodarstwach rolnych. Wiąże się ona z licznymi ułatwieniami: działalność wciąż trzeba rejestrować, ale jeśli obrót nie przekracza 20 tys. zł rocznie, nie jest ona nieopodatkowana. Dawniej rolnik, który chciał sprzedawać swoje wyrobu, musiał też dysponować specjalnymi pomieszczeniami do ich produkcji. Teraz wystarczy do tego domowa kuchnia. Nad jakością żywności czuwa sanepid i inspekcja weterynaryjna.

Jak podlascy rolnicy wykorzystują dana im szansę?

Serwis internetowy Ugospodarza.pl powstał po styczniowych zmianach w ustawie. W tej chwili zrzesza on czterech przetwórców, którzy dostarczają do Warszawy swojskie wędliny, sery zagrodowe, naturalne oleje i sezonowe warzywa. Klienci często zamawiają też produkty w gotowych paczkach, w których znajdują się produkty z każdej kategorii. Serwis dopiero się rozwija, w planach jest nowa strona internetowa i nawiązanie współpracy z większą ilością przetwórców. Może z czasem do wędlin i serów dołączą domowe konfitury i ciasta? To z pewnością zwiększyłoby atrakcyjność sklepu, ale i bez tego cieszy się on już sporą popularnością. To zasługa wysokiej jakości produktów (sery i wędliny zbierają same pozytywne komentarze) i nowoczesnej formy zakupów. Gotowe paczki swojskich wyrobów to dla zapracowanych warszawiaków ogromna wygoda. Poszukiwanie podobnych produktów na targach i w sklepach ekologicznych pochłania mnóstwo czasu. W sklepie u gospodarza wystarczy natomiast złożyć zamówienie przez Internet, a zakupy zostają dostarczone prosto do drzwi.

Wcale nie dziwimy się warszawiakom, że pokochali podlaskie wyroby. Szynki i sery z marketów nie mogą się z nimi równać! Bardzo kibicujemy temu projektowi i liczymy na to, że mieszkańcy innych regionów Polski (nie tylko stolicy) docenią jakość podlaskich wyrobów.

Artykuł sponsorowany

 

Komentarze