Podlaskie firmy inwestują. Laboratorium, piekarnia, a teraz nowa spedycja

Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku mogą pochwalić się kolejną już w tym roku zrealizowaną inwestycją. Po profesjonalnym laboratorium i piekarni wypiekowej przyszedł czas na nowoczesną spedycję mąk. To znacznie ułatwia załadunek towarów, które trafiają do klientów w całej Polsce i za granicą.

Podlaskie Zakłady Zbożowe to jeden z największych producentów mąk pszennych i żytnich w Polsce, który istnieje na rynku od 72 lat. To stąd do sprzedaży trafia najbardziej popularna Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką.

Mimo lat stale się rozwijamy. Aktualnie uruchomiliśmy nową spedycję, która znacznie usprawni załadunek mąk luzem. Te dostarczane są do licznych piekarni, cukierni, sieci handlowych i zakładów przemysłowych. Naszymi klientami są zarówno lokalni przedsiębiorcy, jak i duże piekarnie w kraju i za granicą – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych SA W Białymstoku.

Nowoczesna spedycja ułatwia pracownikom PZZ sprawną dystrybucję mąki oraz precyzyjne wydawanie zaplanowanej ilości mąki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii oraz osprzętom, odbywa się to z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności. Dodatkowo, pokaźne zbiorniki na spedycji pozwalają zmagazynować jeszcze większe ilości mąki.

Uruchomienie nowej spedycji znacznie poprawiło komfort pracy. Wprowadzenie automatycznego sterowania z poziomu komputera na sterowni sprawiło, że praca jest wygodna i zdecydowanie łatwiejsza.

Dzięki tej inwestycji mamy możliwość ładowania dwóch aut jednocześnie. To znacznie zwiększa nasze możliwości i sprawia, że z zakładów w przyszłości będzie mogło wyjeżdżać dwa razy więcej mąki niż wcześniej – tłumaczy Sylwia Majewicz.

Podlaskie Zakłady Zbożowe systematycznie zakupują specjalistyczne mąkowozy – cysterny przystosowane do transportu mąki luzem. Flota aut ciągle się powiększa. To i nowoczesna spedycja sprawia, że są w stanie zaopatrywać jeszcze więcej klientów.

Dzięki nowej spedycji specjalistyczne mąkowozy można szybciej załadować. Dotrzymujemy terminowości dostaw – dodaje Sylwia Majewicz.

Przypomnijmy, że jedną z najważniejszych inwestycji, jaką przeprowadziły Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku, była generalna modernizacja młyna. W nienaruszonym stanie pozostała jedynie konstrukcja budynku, wymieniono zaś całe wnętrze młyna. Firma kupiła nowoczesne maszyny do przemiału, znacznie zwiększające wydajność zakładu oraz standardy bezpieczeństwa i jakości produktu. Umożliwiło to uzyskanie międzynarodowego certyfikatu kontroli bezpieczeństwa żywności, tj. BRC 8.

Przedsiębiorstwo może też pochwalić się nowym laboratorium. To tu laboranci dokonują badań jakościowych produkowanej mąki. W laboratorium sprawdzane są podstawowe parametry mąk, tj. zawartość glutenu, popiołu czy liczba opadania. Niezwykle istotne jest sprawdzenie parametrów reologicznych mąki, mających bezpośredni wpływ na jej przydatność do wypieków.

W ostatnim czasie do użytku została oddana również piekarnia laboratoryjna. Dzięki niej laboranci PZZ wiedzą, jak mąka sprawdzi się w praktyce u piekarzy. Ocenie podlegają walory smakowo – zapachowe, wygląd oraz objętość wypieków.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze