Przepiękne wnętrza, unikatowe kompozycje deserowe i niesamowity smak deserów sprawiają, że cukiernie butikowe zyskują na popularności. Cukiernie wyglądają niemal jak butiki najlepszych projektantów mody, gdzie o klientów dba się od przestąpienia progu. W Białymstoku znaną cukiernią butikową jest Słodka Dama. Opowiada o niej Kinga Poskrobko-Nieradka (na zdjęciu).
Magdalena Ławreniuk, Przedsiębiorcze Podlasie: Skąd pomysł na stworzenie cukierni butikowej w Białymstoku?
Kinga Poskrobko-Nieradka: Na bieżąco śledzimy trendy cukiernicze na całym świecie, od lat inspiruje nas francuska cukiernia Ladurée. Francja jest niekończącym się źródłem cukierniczych inspiracji, miejscem, gdzie przepiękne wystroje łączy się z cukiernictwem na najwyższym poziomie. Nie chodzi już tylko o to, aby zajść po ciastko do cukierni, a zafundować sobie chwilę odpoczynku i relaksu. Przepyszne słodkości serwowane w pięknym wnętrzu są ucztą dla wszystkich zmysłów. W Białymstoku brakowało takiego miejsca, gdzie elegancki wystrój łączy się z dokonaniami nowoczesnego cukiernictwa. Nasza cukiernia ciągle się rozwija, postanowiliśmy nadać jej butikowego wymiaru i zaskoczyć naszych klientów.
Czym wyróżniają się słodkości w cukierniach butikowych?
– Desery w cukierniach butikowych przypominają małe dzieła sztuki, które oddziałują na wszystkie zmysły. Najpopularniejsze są monoporcje, czyli desery o wielkości idealnej dla jednej osoby. Ręcznie wykonane słodkości wyglądają jak z najlepszych paryskich cukierni. Wielowymiarowe kompozycje smakowe zaskakują głębią, każdy kęs sprawia, że odkrywamy nowe smaki. Wygląd deseru jest w tym przypadku niemniej ważny od smaku – każdy szczegół jest dopracowany. W wyrafinowanym wyglądzie słodkości ważne są forma, kolor i elementy wykończenia.
W cukierni nie brakuje niezwykłych słodkości z czekoladą ruby oraz wykwintnych monoporcji. Dlaczego ten rodzaj deserów stał się tak popularny?
– Monoporcje są symbolem nowoczesnego cukiernictwa. Wyglądają naprawdę niezwykle – ręcznie robione porcje mają dopracowany każdy szczegół, a ich głęboki smak odkrywa się kęs po kęsie. Monoporcje jako produkt premium są przygotowywane z najlepszej jakości składników – między innymi z belgijskiej czekolady. Każdy z tych niewielkich deserów łączy w sobie różnorodne struktury i smaki. Elegancki wygląd i dopracowany smak deserów pozwala rozkoszować się chwilą. Monoporcje są doskonałe jako deser, ale także jako słodki upominek.
Warto także dodać, że młode pary coraz częściej decydują się na tort weselny złożony z monoporcji. Monoporcje można spersonalizować, dostosować ich wygląd pod kolor przewodni wesela. Większość osób wybiera monoporcje z odbijającą światło glazurą mirror. Wielowymiarowy smak zachwyci gości weselnych i pozostanie w ich pamięci na długo. Monoporcje na weselu są dobrym rozwiązaniem także od strony praktycznej: każdy z gości dostaje identyczny pod względem wielkości kawałek, a ze względu na brak krojenia sam serwis porcji jest dużo szybszy.
Jakie kompozycje smakowe monoporcji są dostępne w Słodkiej Damie?
– W naszej cukierni butikowej mamy wiele autorskich kompozycji monoporcji. Wśród nich są desery o smaku yuzu, gianduja, z nadzieniem whisky, łączące czekoladę ruby z purée jeżynowo-malinowym, jagody i poziomki z musem z białej czekolady, wypełnione purée mango z miętą, kompozycje kremu waniliowego z malinami i wiele innych.
Wymieniać można naprawdę długo, najlepiej jednak odwiedzić cukiernię osobiście i znaleźć swój ulubiony smak. Jeśli chodzi o wygląd oprócz wspomnianych już deserów z glazurą mirror, proponujemy także czekoladowy zamsz czy monoporcje w kształcie lodów. Spełniamy także indywidualne życzenia klienta.
Cukiernie butikowe mają przepiękne wnętrza. Słodka Dama zachwyca nie tylko smakami, ale także wnętrzem. Połączenie delikatnego różu i kwiatów sprawia, że miejsce jest bardzo przytulne, ciepłe i wyjątkowo kobiece. Dlaczego postawiliście właśnie na róż?
– Wystrój cukierni butikowych zazwyczaj ma jasne odcienie, a elementy ozdobne często nawiązują do roślinności. Róż wpisuje się w tę koncepcję, ale przede wszystkim współgra z produktem premium, którego używamy w naszej cukierni – różową czekoladą ruby. Czekolada ta jest naturalnie różowa, do jej produkcji nie używa się żadnych barwników.
W cukierni butikowej Słodka Dama mamy w ofercie nie tylko różowe desery i torty, ale także kawę. To pierwsza różowa kawa w Białymstoku! Kolor różowy jest obecny także w naszym logo. Można więc powiedzieć, że róż jest nieodłącznym elementem Słodkiej Damy.
We wnętrzu cukierni uwagę przyciągają różowe kanapy z miękkiego zamszu, idealne na chwilę odpoczynku.
W naszej ofercie mamy także monoporcje i torty pokryte czekoladowym zamszem. Nasza koncepcja wizerunkowa jest spójna z proponowanym przez nas asortymentem, chcieliśmy, aby było to widać także w wystroju naszej cukierni.
Dziękuję za rozmowę.