W Białymstoku jest jeden z najnowocześniejszych młynów w Polsce

Mieszalnia Buhler’a – to kolejna zakończona inwestycja Podlaskich Zakładów Zbożowych w Białymstoku. Dwa lata temu generalną modernizację przeszedł młyn, a kilka miesięcy temu do użytku została oddana spedycja mąk.

– Dzięki zastosowanej technologii nasz obiekt jest obecnie jednym z najnowocześniejszych młynów w Polsce – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych. – Mieszalnia jest w stanie wymieszać kilka partii mąk w dowolnych proporcjach. Do tego można dozować odpowiednie enzymy oraz inne dodatki z niezwykłą dokładnością, odmierzaną za pomocą najczulszych wag. Dzięki dokładnemu mieszaniu wielu frakcji mąk oraz dodatków możemy przygotować mąkę dopasowaną do każdego profilu produkcyjnego. Przygotowywanie nawet najbardziej precyzyjnej mieszanki zbóż do przemiału nie da nam takiego efektu.

W mieszalni Buhler’a elektroniczne sterowanie daje gwarancję precyzyjnego zarządzania poszczególnymi procesami na każdym etapie, łącznie z wizualizacją na monitorach. Dodatkowo, po całym procesie przygotowania mąki następuje jej sterylizacja na matadorze – urządzeniu, które gwarantuje 100-procentową skuteczność potwierdzoną certyfikatem producenta Buhler. Sterylizacja polega na zabiciu wszelkich form bytowania ewentualnych szkodników. Następnie mąka trafia do komór spedycyjnych, gdzie dodatkowo leżakuje i dojrzewa. Wpływa to na gwarancję jakości gotowego produktu.

– Dzięki temu urządzeniu jesteśmy w stanie wyprodukować wszystkie typy mąk, spełniające wymagania najbardziej wymagających klientów – mówi Sylwia Majewicz.

PZZ S.A. inwestują również w modernizację młyna w Suwałkach oraz rozbudowują spichrz w Brańsku. Z kolei na terenie białostockiego zakładu powstaje kolejna nowoczesna spedycja otrębowa, niezbędna do sprawnej dystrybucji otrąb. Dodatkowo, w najbliższym czasie płatkarnia zostanie tak zmodernizowana, by znacząco zwiększyła się jej wydajność.

Dziś Podlaskie Zakłady Zbożowe w Białymstoku zatrudniają ponad 100 pracowników. Są jednym z największych przedsiębiorstw w Polsce produkujących mąki pszenne i żytnie oraz płatki owsiane i jęczmienne.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze