Wracamy do klasyki. Sprawdzamy składniki i testujemy smaki lodów

Rodzinna tradycja produkcji lodów dotarła do Białegostoku.

Nie ulegliśmy nowym trendom w wytwarzaniu lodów – opowiada Krzysztof Matczak. – Nie zmieniliśmy receptury, którą stosujemy od prawie 60 lat. Nie chcemy oszukiwać konsumentów. Do produkcji bazy lodowej wybieramy surowce nieprzetworzone, naturalne.

Świeże i nie sztuczne

Lody „U Matczaka” są robione i dostarczane do lodziarni codziennie. Niezmieniona technologia wytwarzania lodów sprawia, że lody mają zwartą konsystencję i są kremowe. W odróżnieniu od większości lodów, te nie są napowietrzane. Nie zwiększa się więc powietrzem ich objętości. Prosta receptura to baza lodowa, w której skład wchodzi mleko, cukier lub jego zdrowe zamienniki, jaja, śmietanka. To sprawdzony od lat sposób na wyjątkowy smak i konsystencję. Dzięki temu w lodach od Matczaka czujesz naturalne składniki, a nie sztuczne dodatki smakowe.

Nie używamy nawet mleka czy jaj w proszku – dodaje Krzysztof Matczak. – Nie dodajemy polepszaczy wyglądu, smaku – stabilizatorów, emulgatorów i zagęstników. W naszych lodach nie ma tłuszczów roślinnych, które sztucznie utrzymują kremową konsystencję lodów. Nie napowietrzamy naszych lodów, bo po co klient ma płacić za powietrze?

Od tradycyjnych śmietankowych po wyszukane nowości

Każda wizyta w lodziarni „U Matczaka” to okazja do degustacji starych, sprawdzonych smaków. Zawsze spotkasz tam tradycyjne lody śmietankowe, kakaowe, truskawkowe, wiśnię w śmietance. Klasyczne wersje lodów smakują jak te z dzieciństwa, a nowości naprawdę zaskakują. Każdego dnia – naprzemiennie – można spróbować innych, dodatkowych smaków. Warte polecenia są niedawno wprowadzone wersje: bezmleczne czekoladowe, solony karmel, rafaello, lody ferrero rocher, czy o smaku bezy. Tu także znajdziesz lody bezmleczne i bezcukrowe, słodzone stewią lub ksylitolem.

Unikalne połączenia oraz idealnie dobrane proporcje dodatków – zauważysz różnicę. Jeżeli wybierasz wersję light i zamawiasz sorbet, skuś się na mango lub borówkowy. Możesz spróbować tu sorbetu porzeczkowego, pomarańczowego, malinowego. To świetna alternatywa dla lodów mlecznych, a przy okazji wersja dobra także dla alergików. Nowości dotyczą również owoców sezonowych, zatem lato może Cię jeszcze zaskoczyć wieloma smakami i połączeniami, które w lodowym wydaniu są zawsze pożądane w upalne dni.

sorbet_ananas_bez_cukru
Sorbet ananasowy bez cukru – dla wielbicieli owocowego orzeźwienia, fot. Lody Tradycyjne „U Matczaka”
sorbet_truskawkowy_i_ferrero_rocher_a
Sorbet truskawkowy i smak ferrero rocher, fot. Lody Tradycyjne „U Matczaka”
matczak
Sorbet mango – świetny na upały, fot. Lody Tradycyjne „U Matczaka”

Do spróbowania w centrum Białegostoku

Rodzinna firma „U Matczaka” produkuje lody w Sokółce od niemal 60 lat i jest wierna klasycznym recepturom. W tym roku jej właściciele otworzyli nową lodziarnię. Białostocki lokal działa od początku maja, a już ma wielu zwolenników. Wieść o zdrowych lodach „U Matczaka” rozprzestrzenia się nie tylko wśród osób, które zwracają uwagę na skład i smak tych lodów. Zobaczcie, gdzie lody, które Sokólczanie kochają od lat, można kupić w Białymstoku. Od połowy lipca gałka lodów kosztuje 3 złote.

matczak
Lody tradycyjne „U Matczaka”, róg ul. Lipowej i ul. Malmeda w Białymstoku, fot. Przedsiębiorcze Podlasie
20160618_171521 (1)
Lody Tradycyjne „U Matczaka”, fot. Przedsiębiorcze Podlasie
W lipcową niedzielę do kupienia było 8 smaków, trzech z nich o godz. 15.00 już brakowało, fot. Przedsiębiorcze Podlasie
W lipcową niedzielę do kupienia było 8 smaków, trzech z nich o godz. 15.00 już brakowało, fot. Przedsiębiorcze Podlasie

Komentarze