Zamiast ketchupu. Z czym jada się pizzę?

Polacy upodobali sobie polewanie pizzy ketchupem, chociaż nie ma to nic wspólnego z włoską tradycją. Alternatywnym rozwiązaniem są inne sosy, które wzbogacają smak pizzy. Jakie rodzaje są szczególnie popularne?

Sos pomidorowy w tradycyjnej włoskiej pizzy znajduje się bezpośrednio na cieście. Nie polewa się więc wierzchu ketchupem, dodatkowym sosem pomidorowym ani tym bardziej innym sosem. Polacy przyzwyczaili się jednak do dodatkowej porcji ketchupu czy sosu pomidorowego. Dlatego takie pizzerie jak Da Grasso czy Biesiadowo w Warszawie wychodzą naprzeciw oczekiwaniom. Czasami jednak proponują sosy dostępne w innych wariantach smakowych.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy, zaraz po sosie pomidorowym czy ketchupie, jest jednym z najbardziej popularnych wśród „pizzożerców”. Jego wyrazistość zostaje przełamana łagodnym jogurtem naturalnym. Sos czosnkowy zwykle dodawany jest gratis do pizzy zamawianej m.in. w pizzerii Biesiadowo w Warszawie. Jeżeli jednak chcesz, podobny sos możesz przygotować samodzielnie.

Będziesz potrzebować: 3 łyżek jogurtu naturalnego, 3 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli wolisz sos łagodniejszy), 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. W misce umieść jogurt, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wymieszaj.

Sos majonezowy

Zamiast ketchupu możesz użyć sosu majonezowego, który np. w pizzerii Biesiadowo w Warszawie dodawany jest gratis do każdego zamówienia. Delikatny, z nutą ostrości, wzbogaci smak każdej pizzy.

Jeżeli chcesz samodzielnie przyrządzić sos majonezowy, przygotuj: kilka łyżek majonezu, kilka łyżek jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, przyprawy prowansalskie do smaku. Następnie wystarczy połączyć wszystkie składniki i… gotowe.

Sos majonezowo-chrzanowy

Majonez i chrzan to ciekawe połączenie smakowe, które ubogaca pizzę. Tego rodzaju sos jest raczej niespotykany w pizzeriach, ale z łatwością można przygotować go samodzielnie.

Zetrzyj chrzan na tarce z drobnymi oczkami, dodaj kilka łyżek musztardy i majonezu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i wymieszaj. Gotowe!

Sos tatarski

Chociaż sos tatarski kojarzy się przede wszystkim z jajkami i daniami mięsnymi, może być ciekawym dodatkiem do pizzy. Szybko przygotujesz go samodzielnie, ponieważ w pizzeriach np. Da Grasso czy Biesiadowo w Warszawie takiego rodzaju sosu nie uświadczysz.

W misce połącz kilka łyżek majonezu, kilka łyżek gęstej śmietany (lub jogurtu naturalnego), kilka startych na tarce ogórków kiszonych, kilka posiekanych grzybów z zalewy octowej, niewielką ilość cebuli drobno posiekanej. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Zamów pizzę online i skosztuj nowych sosów

Jeżeli chcesz sprawdzić, jak smakuje pizza z alternatywnymi sosami, zamów ją online. Wystarczy wykonać tylko kilka kliknięć, by dostawca dostarczył wyborną pizzę pod wskazany adres. Potem nie pozostaje nic innego jak polać ją przygotowanymi sosami.

Który wariant jest według ciebie najsmaczniejszy? A może pizza z ketchupem nie ma sobie równych?

Artykuł sponsorowany

Komentarze