Gdzie na Podlasiu można kupić zdrowy sok?
Soki sklepowe są poddawane pasteryzacji, by mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce. Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych wartości. Popularne soki owocowe często robione są z koncentratów owocowych. Typowe soki kupowane przez większość konsumentów są rozwadniane wodą. Czy jeszcze jest w nich coś, co nie jest zbyt zdrowe? Owszem, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub chemiczne słodziki. I mamy problem…
Przewaga soku prawdziwego nad tym z koncentratów
Jak zrobiony jest sok z koncentratu owocowego? By powstał koncentrat, sok poddawany jest bardzo wysokiej temperaturze, która likwiduje z soku całą wodę. Podczas tego procesu tracona jest większość wartości odżywczych i witamin. Różnica pomiędzy sokiem z owoców a tym z koncentratu jest więc znaczna – ten z koncentratu prawie nie ma naturalnych witamin, jest dosładzany i często też uzupełniany witaminami syntetycznymi.
Twoje zdrowie zależy od Ciebie
Soki, które pochodzą ze świeżych owoców i warzyw, a nie są robione z koncentratów, mają więcej wartości odżywczych i witamin. Gdy wypijesz świeżo wyciskany lub tłoczony sok, w ciągu 15 minut dostarczasz wartości odżywczych do krwiobiegu. Od tego momentu Twój organizm może używać cennych substancji, jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek. Sok przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, dzięki czemu czujemy się wypoczęci i mamy więcej energii do działania. Wystarczy pić 1-2 szklanki soku dziennie, wzmacniać odporność organizmu i odczuwać lecznicze właściwości soków.
Ekologiczne tłoczone soki
Od kilku lat na popularności zyskują soki tłoczone z owoców. Są to naturalne soki, bez cukru i słodzików, syntetycznych witamin i chemii. Są oznaczone symbolem NFC – not from concentrate. Soki tłoczone z owoców nie są przetwarzane termicznie. Nie są poddawane obróbce enzymatycznej, klarowaniu i filtracji. Powstają ze świeżych ekologicznych, certyfikowanych owoców skupowanych od rolników z okolic Sejn. Do soków używane są tradycyjne odmiany jabłek, takie jak antonówka czy krąselka.
Tradycyjna prasa wyciska sok z wcześniej umytych owoców. Ten jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno. Potem poddawane są prostej technologii pasteryzacji bezpośrednio po wytłoczeniu. Dzięki temu zachowana jest naturalna barwa, smak, zapach. Mętność i osad występujący w soku to naturalna pozostałość drobnych cząstek miąższu. Profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu potwierdza w swych badaniach, że sok mętny 5-krotnie zwiększa zdolność wymiatania wolnych rodników z organizmu.
Producentem takich soków na Podlasiu jest rodzinna firma Martensok. Firma, oprócz produkcji soków, świadczy także usługę tloczenia soku. W sezonie można wytłoczyć sok z jabłek z własnej działki czy sadu. Zapakują Wam ten sok w oryginalne opakowania. Soki Martensok możecie kupić w Białymstoku na giełdzie owocowo-warzywnej na ul. Andersa, w Suwałkach na bazarku na ul. Bakałażewskiej, w sklepie producenta w Marynowie pod Sejnami oraz już niebawem w Giżycku. Większą ilość zamawianych soków producent dowozi do zamawiającego. Wkrótce firma rusza z produkcją saszetek o pojemności 200 ml. Ekologiczne soki Martensok prezentujemy poniżej.
Marynowo 3 16-500 Sejny tel. 695 314 929 665 179 836 |