Zdrowy olej z Podlasia podbija rynek

Oleje tłoczone na zimno posiadają wiele walorów smakowych, a także pozytywnie wpływają na zdrowie. Spożywanie takiego oleju zapobiega chorobom, a także poprawia smak spożywanych potraw. Regionem, który słynie z produkcji zdrowych olejów tłoczonych na zimno, jest Podlasie.

Olej jako źródło nienasyconych tłuszczów

Tłuszcze są bardzo cennym składnikiem codziennej diety człowieka, ponieważ dzięki nim dochodzi do wielu ważnych procesów w naszych organizmach, są m. in. nośnikami witamin A, D, E i K. Oprócz tego, ułatwiają przyswajanie witamin z innych produktów, wpływają także na odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu. Tłuszcze stanowią budulec błon komórkowych i mózgu, a także poprawiają sprawność układu krążenia. Dietetycy zalecają, żeby tłuszcze stanowiły 30% całkowitej liczby kalorii w spożywanych pokarmach, a także zawierały właściwą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wysokiej jakości nieczyszczone oleje tłoczone na zimno są doskonałym i bardzo cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwanych inaczej witaminą F. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować takich tłuszczów, muszą być one dostarczone wraz z pokarmem.

Najwyższa jakość, czyli olej z Podlasia

Świeży, tłoczony na zimno olej roślinny charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Można w nim wyczuć zapach nasion, z których został wytworzony.

Właśnie w produkcji takiego oleju specjalizuje się firma OLEJOWE SMAKI z siedzibą w Białymstoku i zakładzie produkcyjnym w małej miejscowości pod Białymstokiem – Rudce. W jej asortymencie znajdują się oleje roślinne niefiltrowane, nieoczyszczone, z pierwszego tłoczenia, bez dodatków i środków konserwujących. Do ich produkcji wybierane są tylko najlepsze jednorodne, dojrzałe i pełne ziarna roślin, które pozyskuje się bezpośrednio od producenta lub od sprawdzonych dostawców.

W produkcji tego typów olejów bardzo ważną rolę odgrywa sam proces tłoczenia. W tym przypadku ma on prosty jednostopniowy i naturalny charakter, nasiona roślin są delikatnie zgniatane, a następnie tłoczone w prasie ślimakowej w temperaturze oleju nieprzekraczającej 40°C.

Olej proponowany przez producenta został oczyszczony w naturalnym procesie sedymentacji, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości bioaktywne i odżywcze. Podlaska firma nie wykorzystuje do procesu tłoczenia oleju temperatury, wody ani chemikaliów. W związku z tym, oleje te nie zawierają żadnych dodatków, barwników, ani środków przedłużających żywotność. Za to można znaleźć w nich ogromne bogactwo smaków, ponieważ producent proponuje oleje tłoczone na zimno z rzepaku, lnu, pestek dyni lub słonecznika, ostropestu, czarnuszki, ciesiołka, sezamu, kokosu i konopi.

artykuł sponsorowany

Komentarze