Białystok Subiektywnie: 10 specjałów, których warto skosztować w Podlaskiem. Kuchnia podlaska

fot. Białystok Subiektywnie

Kuchnia podlaska wkroczyła na kulinarną mapę Polski stosunkowo niedawno ale o jej wielkim potencjale szybko zaświadczyli kucharze rangi światowej.

Pod hasłem Kuchnia podlaska kryją się bowiem unikatowe potrawy z całego województwa podlaskiego, które od setek lat jest obszarem styku różnorodnych kultur i religii. Wielowiekowa obecność Żydów, Tatarów oraz współistnienie mniejszości białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej wywarło ogromny wpływ na to jak się u nas gotuje. Właśnie w Podlaskiem skosztujecie potraw zupełnie nieznanych w innych częściach kraju, których nazwy będą nieco egzotyczne a składniki oparte na tym co rodziła podlaska ziemia. Jedna z edycji prestiżowego wydarzenia kulinarnego Cook it raw  miała miejsce na Suwalszczyźnie – to właśnie wtedy, w 2012 roku dowartościowaliśmy się jako region idealnie wpisujący się w hipermodny trend o nazwie SLOW FOOD. Nasze gospodynie nawet nie wiedzą, że gotują trendi! Kuchnia podlaska jest od wieków taka sama: prosta, oparta na lokalnych produktach sezonowych, pożywna i co najważniejsze … smaczna! Zapraszamy na przegląd najbardziej reprezentatywnych potraw regionalnych województwa podlaskiego. Naszą kulinarną wędrówkę zaczniemy od południa regionu.

Do lektury całego artykułu zapraszamy na blog Białystok Subiektywnie, tutaj: http://bialystoksubiektywnie.com/blog/2017/04/28/10-specjalow-kuchnia-podlaska/

Komentarze