,

Ukraińskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Digital Barszcz w Białymstoku w formie niezwykłego show

To wydarzenie będzie nie tylko pyszne, ale także niepowtarzalnie efektownie. Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się niezwykła kolacja degustacyjna z 7 dań wraz z show gastronomicznym o nazwie „Digital Barszcz”, które zabierze wszystkich w kulinarną podróż przez smaki Ukrainy.

Inicjatorką tego niezwykłego wydarzenia jest Weronika Marczuk i jej Towarzystwo Przyjaciół Ukrainy, we współpracy z najbardziej znanym na świecie ukraińskim kucharzem, co gwarantuje, unikalne doznania smakowe w nietuzinkowym towarzystwie i otoczeniu. Imprezę zaplanowano na 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, czyli w ważnym i symbolicznym dniu w tradycji wschodniej i zachodniej.

Choć smaki z Ukrainy są cenione na całym świecie, to większość z nas nie zna nowoczesnej kuchni ukraińskiej. Właśnie to wydarzenie będzie wreszcie okazją by poznać ją bliżej.

– Wiadomo, że najpopularniejszą potrawą naszych sąsiadów jest barszcz ukraiński. To danie, dzięki wysiłkom słynnego ukraińskiego szefa kuchni i restauratora Ievhena Klopotenko, zasłynęło na całym świecie i zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Niestety, w wyniku trwającej wojny, podróż do Ukrainy staje się niemożliwa. Dlatego właśnie tym wyjątkowym wydarzeniem chcemy przenieść smaki Ukrainy prosto do Białegostoku, prezentując je w niezwykle atrakcyjny sposób – mówi Weronika Marczuk.

Podczas show „Digital Barszcz” szef kuchni Mykyta Silin zrobi mistrzowski pokaz kulinarno-technologiczny w towarzystwie słynnego MasterChefa, Ievhena Klopotenko, który będzie z gośćmi w postaci holograficznej. Razem przygotują siedem kulinarnych zagadek, które pozwolą lepiej poznać Ukrainę poprzez jej dzisiejsze smaki. Tradycja zostanie połączona z nowoczesnością, a udział znanej wszystkim Weroniki Marczuk, która od lat łączy obydwa narody, wzbogaci naszą wiedzę o sąsiadach i uatrakcyjni wydarzenie.

To jednak nie koniec kulinarnej i technologicznej przygody. Ostatnim, dodatkowym daniem, będzie właśnie słynny barszcz ukraiński, lecz zostanie on stworzony przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji. Szef Silin przygotuje zmodyfikowany czerwony barszcz, wzbogacony o lokalne polskie składniki. Ponadto, poprowadzi mistrzowską lekcję gotowania tej tradycyjnej potrawy narodowej Ukrainy.

– Nasze wydarzenie ma także charytatywny aspekt. Kulinarne spotkanie ze smakami Ukrainy to nie tylko okazja do poznania kultury i kuchni, ale także bezpośrednie wsparcie dla ofiar wojny. Wszyscy uczestnicy i organizatorzy udzielają się charytatywnie, a zebrane z biletów środki zostaną przeznaczone do zakupienia racji żywnościowych dla poszkodowanych w najbardziej poszkodowanych regionach Ukrainy, gdzie brakuje wszystkiego, w tym jedzenia – mówi Weronika Marczuk.

Białostockie wydarzenie cieszy się wsparciem Ministerstwa Kultury i Polityki Informacyjnej Ukrainy oraz Ministerstwa Spraw Zagranicznych Ukrainy, jest organizowane w ramach inicjatywy „Jedność barszczu ukraińskiego”. Celem tej inicjatywy jest nie tylko promowanie kuchni ukraińskiej, zwłaszcza barszczu, ale także organizacja akcji charytatywnych na rzecz pomocy Ukrainie.

Bilety na to wydarzenie, które odbędzie się 13 stycznia w białostockim hotelu Hilton, są dostępne na stronie: https://evently.pl/events/2820-digital-barszcz-z-polskim-akcentem

Cena jednego biletu wynosi 300 złotych.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze