Mamy zestawienie białostockich firm cateringowych, które wesprą Cię w przygotowaniu Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.
Catering na Podlasiu – kontakty do firm cateringowych z Białegostoku
Jeśli narzekasz na brak talentu w kuchni, chcesz zabłysnąć przed przyszłą teściową lub zwyczajnie nie masz czasu na świąteczne gotowanie, możesz poprosić o catering. Oto namiary na kilka białostockich firm, które służą bogatą ofertą wigilijnych smaków i aromatów.
Nazwa, email, telefon | Zamówienia | Odbiór | Ryba po grecku – cena |
Astoria, tel. 85 665 21 50 , email: astoria@spolem.bialystok.pl | do 18. 12. W restauracji i w sklepach spożywczych posiadających garmażerię z Astorii | 23 – 24 do godz. 12.00 Grudnia, osobiście w restauracji | 22,99 zł/kg |
Jard Catering, tel. 85 651 61 83 | w sklepach firmowych Swojak do 22.12. | 24 grudnia do 12.00, osobiście w danym sklepie | 28 zł/kg |
Wariatka Coctail Bar & Restaurant, tel. 885 508 509, email: biuro@wariatka.eu | do 20. 12. w restauracji (zaliczka) | 24 grudnia do godz. 12.00- osobiście w restauracji | 90 zł/k g |
Biesiadna, tel. 661 38 99, email : biesiadna.bialystok@gmail.com | do 17. 12. w restauracji (zaliczka) | 23 wieczorem – 24 do godz. 12.oo – osobiście | 25 zł/ kg |
Majątek Howieny, tel: 600 012 348, email : kontakt@majatek-howieny.pl | do 21 .12 w restauracji (zaliczka) | 24 grudnia w godz. 9 – 13.00 – osobiście | 34 zł/kg |
Santana, tel. 743 79 27, email: biuro@restauracja-santana.pl | do 22. 12. w restauracji (zaliczka) | 24 grudnia w godz. 9 – 13.00- osobiście | 45 zł/kg |
Zajazd Sokołda, tel. 605 994 937, email: kontakt@zajazdsokolda.pl | do 16. 12. w restauracji (zaliczka) | dowóz – na terenie Białegostoku gratis | 27, 50 zł/ kg |
Nazwa, email, telefon | Zamówienia | Odbiór | Pakiet wigilijny |
Pruszynka, tel. 85 679 38 43, email: pruszynkabiuro@wp.pl | do 22. 12. w lokalu przy ul. Jarzebinowej 2a (zaliczka) | 24 grudnia do godz. 11.00 – osobiście | 9 dań – 40 zł/os. (min. 6 osób) |
Casablanca (Kawelin), tel. 515 069 175 , email: catering@casablanca-catering.pl | do 18.12 w restauracji/przelewem kontaktując się e – mailowo (zaliczka) | 24 grudnia do godz. 15.00 – osobiście | 11 dań – 38 zł/os. (min. 20 osób) |
Villa Tradycja, tel. 608 663 259, email: imprezy@villatradycja.pl | do 20.12. – w restauracji (zaliczka) | 24 grudnia do godz. 16.00 – osobiście | 9 dań, napoje, ciasto – 65 zł/os. |
Podlaskie potrawy na świątecznym stole


Kutia
Najstarszą i najważniejszą potrawą na Podlasiu (szczególnie w tradycji prawosławnej) jest kutia. To gotowana jaglana kasza z dodatkiem maku, miodu i bakalii. Nie bez znaczenia jest dobór takich składników – mak to symbol płodności, a miód ma zapewnić przychylność sił nadprzyrodzonych. Kutię w swojej ofercie wigilijnej przewiduje catering Pruszynka, Casablanca oraz Villa Tradycja.
Kulebiak
Pochodzi z kuchni kresowej, ale jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od niemieckiego kohleback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. To pieczony drożdżowy pieróg w formie strucla z dodatkiem kapuściano – grzybowego farszu. Kulebiaka możemy zamówić przez wigilijny catering z Hotelu Villa Tradycja.
Barszcz grzybowy
Podlaskim wigilijnym barszczem nie jest czerwony barszcz z uszkami, który najczęściej określa się mianem „wigilijnego”, tylko szarobury barszcz z suszonych grzybów z dodatkiem marchwi, pasternaku, pietruszki i cebuli. Niestety, nie odnaleźliśmy jej w takiej postaci w żadnej wigilijnej ofercie białostockich firm cateringowych. Możemy za to zamówić dwa inne orygnalne barszcze. Catering Villa Tradycja oferuje zupę grzybową bądź postny żurek z grzybkami, natomiast catering Casablanca – barszcz ze śliwką i chrzanem z domowymi kluseczkami bądź zupę o intrygującej nazwie consome z karpia.

