Catering na Święta w Białymstoku. Wszystkie kontakty w jednym miejscu

wigilia catering

Mamy zestawienie białostockich firm cateringowych, które wesprą Cię w przygotowaniu Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

Catering na Podlasiu – kontakty do firm cateringowych z Białegostoku

Jeśli narzekasz na brak talentu w kuchni, chcesz zabłysnąć przed przyszłą teściową lub zwyczajnie nie masz czasu na świąteczne gotowanie, możesz poprosić o catering. Oto namiary na kilka białostockich firm, które służą bogatą ofertą wigilijnych smaków i aromatów. 

Nazwa, email, telefon Zamówienia Odbiór Ryba po grecku – cena
Astoriatel. 85 665 21 50 , email: astoria@spolem.bialystok.pl  do 18. 12. W restauracji i w sklepach spożywczych posiadających garmażerię z Astorii 23 – 24 do godz. 12.00 Grudnia, osobiście w restauracji 22,99 zł/kg
Jard Catering, tel. 85 651 61 83 w sklepach firmowych Swojak do 22.12. 24 grudnia do 12.00, osobiście w danym sklepie 28 zł/kg
Wariatka Coctail Bar & Restaurant, tel.  885 508 509, email: biuro@wariatka.eu do 20. 12. w restauracji (zaliczka) 24 grudnia do godz. 12.00- osobiście w restauracji 90 zł/k g
Biesiadna, tel. 661 38 99, email : biesiadna.bialystok@gmail.com do 17. 12. w restauracji (zaliczka) 23 wieczorem – 24 do godz. 12.oo – osobiście 25 zł/ kg
Majątek Howieny, tel: 600 012 348, email : kontakt@majatek-howieny.pl do 21 .12 w restauracji (zaliczka) 24 grudnia w godz. 9 – 13.00 – osobiście 34 zł/kg
Santana, tel. 743 79 27, email: biuro@restauracja-santana.pl do 22. 12. w restauracji (zaliczka) 24 grudnia w godz. 9 – 13.00- osobiście 45 zł/kg
Zajazd Sokołda, tel. 605 994 937, email: kontakt@zajazdsokolda.pl do 16. 12. w restauracji (zaliczka) dowóz – na terenie Białegostoku gratis 27, 50 zł/ kg
Nazwa, email, telefon Zamówienia Odbiór Pakiet wigilijny
Pruszynka, tel. 85 679 38 43, email: pruszynkabiuro@wp.pl do 22. 12. w lokalu przy ul. Jarzebinowej 2a (zaliczka) 24 grudnia do godz. 11.00 – osobiście 9 dań – 40 zł/os. (min. 6 osób)
Casablanca (Kawelin), tel. 515 069 175 , email: catering@casablanca-catering.pl do 18.12 w restauracji/przelewem kontaktując się e – mailowo (zaliczka) 24 grudnia do godz. 15.00 – osobiście 11 dań – 38 zł/os. (min. 20 osób)
Villa Tradycja, tel. 608 663 259, email: imprezy@villatradycja.pl do 20.12. – w restauracji (zaliczka) 24 grudnia do godz. 16.00 – osobiście 9 dań, napoje, ciasto – 65 zł/os.

Podlaskie potrawy na świątecznym stole

biesiadna
Pstrąg faszerowany, fot. Biesiadna

Kutia
Najstarszą i najważniejszą potrawą na Podlasiu (szczególnie w tradycji prawosławnej) jest kutia. To gotowana jaglana kasza z dodatkiem maku, miodu i bakalii. Nie bez znaczenia jest dobór takich składników – mak to symbol płodności, a miód ma zapewnić przychylność sił nadprzyrodzonych. Kutię w swojej ofercie wigilijnej przewiduje catering Pruszynka, Casablanca oraz Villa Tradycja.

Kulebiak
Pochodzi z kuchni kresowej, ale jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od niemieckiego kohleback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. To pieczony drożdżowy pieróg w formie strucla z dodatkiem kapuściano – grzybowego farszu. Kulebiaka możemy zamówić przez wigilijny catering z Hotelu Villa Tradycja.

Barszcz grzybowy
Podlaskim wigilijnym barszczem nie jest czerwony barszcz z uszkami, który najczęściej określa się mianem „wigilijnego”, tylko szarobury barszcz z suszonych grzybów z dodatkiem marchwi, pasternaku, pietruszki i cebuli. Niestety, nie odnaleźliśmy jej w takiej postaci w żadnej wigilijnej ofercie białostockich firm cateringowych. Możemy za to zamówić dwa inne orygnalne barszcze. Catering Villa Tradycja oferuje zupę grzybową bądź postny żurek z grzybkami, natomiast catering Casablanca – barszcz ze śliwką i chrzanem z domowymi kluseczkami bądź zupę o intrygującej nazwie consome z karpia.

Dania świąteczne, Catering Casablanca
Dania świąteczne, Catering Casablanca
Komentarze