,

Podlaskie Śniadanie Mistrzów już w sobotę. Na białostoczan czeka masa atrakcji

Już w najbliższą sobotę, 16 czerwca, odbędzie się pierwsze tegoroczne Podlaskie Śniadanie Mistrzów. Impreza rozpocznie się po godzinie 10 w parku dolnym przy Pałacu Branickich (od ul. Legionowej), potrwa do 16, chyba że wcześniej zabraknie smakołyków.

Pierwsza edycja odbędzie się pod hasłem „Dookoła świata”. Restauratorzy w menu zaproponują przynajmniej jedno danie inspirowane kulinarnych tradycjami z różnych zakątków świata. Również producenci zaprezentują egzotyczne smakołyki.

Wśród atrakcji:
– degustacje kuchni narodowych przygotowaną przez Białostocki Korpus Konsularny, a o godzinie 11 rozstrzygnięcie gry miejskiej „Białostockie Konsulaty”;
– o 12 pokaz robienia pierekaczewnika w wykonaniu Dżennety Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty;
– animacje dla najmłodszych prowadzone przez Pomysłową Kredkę oraz Ogarnij Bazę;
– kąciki językowe: hiszpański prowadzony przez szkołę Gran Via, i angielski prowadzony przez szkołę językową ABC;
– recital francuskiej muzyki akordeonowej;
– klimatyczna strefa chilloutu Zmiany Klimatu;
– kolorowe meble od 3FORM;
– psiaki z białostockiego schroniska.

Zabierzcie partnera, przyjaciół, rodziców i dzieciaki, jeśli macie – weźcie czworonoga, koniecznie spakujcie koc i spędźcie z nami tę radosną, leniwą sobotę! – zachęcają organizatorzy

Wystawcy pierwszej edycji:
– Trattoria Czarna Owca,
– Koku Sushi,
– Świętojańska 21,
– Tokaj,
– Bella Mozzarella,
– Zachodnia Kawiarnia i Bistro,
– Restauracja Kawelin,
– Inna Bajka Resto Bar,
– Parniczek,
– Restauracja Oranżeria,
– Tatarska Jurta,
– Miodosytnia – Kawiarnia Bistro,
– Fly High Coffee,
– Pięć Dębów,
– 7Metod,
– Maison du Café,
– Stara Szkoła,
– Rowerowa – Mobilne Kawiarnie,
– Olejowy Raj,
– Maslove – masło 100% orzechowe,
– Łukaszówka Supraśl,
– JaglAnka Zdrowa Żywność,
– Pigwoniada,
– Dworzysk,
– Svije,
– Xufas,
– Palarnia Kawy La Kafo,
– Batyskaf,
– Alessia Di Donato,
– Łakocie natury,
– Piekarnia I.B. Mroczkowscy s.c.

Dzięki wsparciu miasta w tym roku odbędą się jeszcze dwie kolejne edycje.

Rozsmakowani w kinie – 21 lipca

Druga edycja pod hasłem „Rozsmakowani w kinie” to kulinarna podróż do świata kina, zrealizowana w dwóch odsłonach. Część dzienna to dania przygotowane przez restauratorów, inspirowane kinematografią polską lub zagraniczną.

Szefowie kuchni przygotują potrawy z ich ulubionych filmów lub ukochane dania postaci filmowych. Park rozbrzmi też muzyką filmową.

Wieczorem zaś, ponowne spotkanie w parku, na letnim kinie plenerowym o tematyce kulinarnej. Drugiej edycji będzie towarzyszył festiwal kawy, zorganizowany wspólnie z Baristacją, gdzie odbędą się pokazy, degustacje oraz prelekcje poświęcone kawie.

Pomidor – 18 sierpnia

Sponsorem tytularnym została marka Roleski. Sponsorów wybierano równie skrupulatnie, jak i wystawców. Zdecydowano się na Roleskiego, ponieważ ich ketchup jest produktem uczciwym, z odpowiedniej ilości pomidorów i bez zbędnych chemicznych dodatków. Jako jeden z niewielu na rynku. Do tego wspaniale rozumieją ideę imprezy i bardzo zaangażowali się w jej przygotowanie.

Sierpniowa, zamykająca sezon trzecia edycja będzie pod nieco abstrakcyjnym hasłem „pomidor”. Koniec lata to czas, kiedy możemy cieszyć się pachnącymi, soczystymi pomidorami.

Każdy z restauratorów przygotuje inną propozycję dania z pomidorem w roli głównej. Park zdobią wizerunki pomidora w różnej postaci. Wśród producentów nie zabraknie oczywiście plantatorów, z ofertą różnych gatunków. Atrakcjami dodatkowymi będzie wyjątkowa strefa animacji dla dzieci przygotowana przez sponsora, darmowe wzniesienia balonem widokowym, również dzięki uprzejmości marki Roleski, oraz pomidorowe warsztaty kulinarne prowadzone przez Larę Gessler.

Organizatorzy zapraszają do śledzenia ich Facebooka – będą konkursy. Do wygrania vouchery na jedzenie na imprezie, zestawy od producentów, wejściówki na warsztaty z Larą Gessler, loty balonem i prezenty od sponsorów.

Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Odwiedzający płacą jedynie za jedzenie i napoje.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze