Miśki podsumowują rok: był niezwykle udany dla białostockiej sieci kawiarni. Obroty rosły

Wnętrze jednej z kawiarni

Rok 2023 był niezwykle udany dla białostockiej sieci kawiarni the White Bear Coffee. Powstało sześć nowych kawiarni, a działające do tej pory zanotowały wzrost obrotów względem ubiegłego roku. Pomimo zawirowań gospodarczych i wysokiej inflacji, Polacy nie zrezygnowali z picia kawy na mieście i otwierania kawowego biznesu.

Od stycznia partnerzy the White Bear Coffee otworzyli swoje kawiarnie w Lublinie, Krakowie, Legnicy, Łodzi, Kaliszu oraz Łomży. W sumie na mapie kraju funkcjonuje już 15 punktów tej prężnie działającej sieci, serwującej kawę z segmentu specialty.

– Franczyza the White Bear Coffee odnotowuje systematyczny wzrost, według zakładanego planu rozwoju, który dopasowaliśmy do współczesnych, zmiennych realiów rynkowych. Ale rośniemy nie tylko my – rosną także nasi franczyzobiorcy. Już dwóch partnerów sieci zdecydowało się otworzyć kolejny lokal w innym mieście. To pokazuje, że biznes pod szyldem Miśka można szybko i w prosty sposób skalować. Bardzo nas to cieszy, bowiem właśnie z takim założeniem tworzyliśmy w 2019 roku ten koncept – komentuje Łukasz Kaliciński, współwłaściciel sieci.

Rok 2023 w sieci the White Bear Coffee upłynął pod znakiem innowacji. Nowe technologie, takie jak aplikacja mobilna z programem lojalnościowym czy rozbudowane narzędzia marketingu internetowego, są obecnie standardem we wszystkich kawiarniach WBC.

Firma postawiła równolegle na bardziej zrównoważony rozwój, który jest wyrazem troski o środowisko naturalne, ale też na bieżąco dostosowuje się do zmieniających się trendów żywieniowych konsumentów z kluczowych dla sektora kawiarnianego generacji.

– Odpowiadamy na potrzeby naszych gości, wprowadzając propozycje wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe i oferując produkty pochodzące od lokalnych dostawców. Ponadto skupiamy się na kreowaniu pozytywnych doświadczeń konsumentów – każda wizyta w kawiarni ma być swojego rodzaju przeżyciem – dodaje Marcin Zalewski, współtwórca franczyzy the White Bear Coffee.

Cele franczyzy the White Bear Coffee na 2024 są bardzo realistyczne.

– Planujemy otworzyć co najmniej sześć nowych kawiarni. Interesują nas szczególnie te części Polski, w których nie jesteśmy jeszcze obecni, jak np. województwo świętokrzyskie, pomorskie czy lubuskie – dodaje Łukasz Kaliciński.

The White Bear Coffee przeformułowało także swoją ofertę franczyzową – obecnie nie oferuje czterech modeli współpracy, ale jeden podstawowy, który jest bazą do dalszego rozwoju biznesu.

– Dzięki temu kierujemy naszych partnerów w stronę najbardziej zyskownego rozwiązania, z opcją skalowania działalności, przy zaangażowaniu mniejszych nakładów finansowych. Dlatego nasi obecni franczyzobiorcy mogą poza kawiarnią otworzyć także punkt z kawą na wynos, kawowo-lodowe okno czy zaopatrzyć się w rikszę, umożliwiającą sprzedaż mobilną i obsługę imprez okolicznościowych – podsumowuje Marcin Zalewski.

Red. PP, fot. mat. pras.

Komentarze