Wyjątkowe przepisy na kurczaka – jak go pysznie przyrządzić?

Kurczak w różnych wariantach wciąż podbija podniebienia Polaków i jest jednym z ich ulubionych składników potraw. Dziś trudno sobie wyobrazić niedzielny czy świąteczny obiad bez kurczaka na stole. Występuje on zarówno jako danie główne, jak też dodatek do sałatek i przekąsek oraz oczywiście podstawowy komponent zup. Jakie wartości odżywcze ma kurczak, gdzie go kupować i szukać najlepszych przepisów na kurczaka?

Kurczak króluje na stołach Polaków od lat i jest absolutnym faworytem rodzinnych obiadów. To nie dziwi, bowiem jego mięso jest smaczne i delikatne, a ponadto zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm białka, a przy tym niewiele tłuszczu. Ma większą wartość odżywczą niż wołowina czy wieprzowina.

Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, zalecane osobom mającym problemy z podwyższonym cholesterolem czy układem krążenia, ponadto posiada duże wartości dietetyczne – za sprawą wspomnianej niewielkiej ilości tłuszczu. Zawiera spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest skarbnicą witamin z grupy B, dostarcza nam takich składników mineralnych, jak magnez, cynk, fosfor, selen, potas, żelazo, sód.

Przez dietetyków i lekarzy kurczak szczególnie polecany jest dla małych dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Jedzenie mięsa z kurczaka wzmacnia odporność i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Zawarte w nim składniki odżywcze wpływają na szereg przemian zachodzących w naszym organizmie i mają niebagatelny wpływ na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji.

Gdzie szukać przepisów na kurczaka?

Zdecydowanie warto wybierać Kurczaka Zagrodowego, jeśli zależy nam na drobiu ze sprawdzonego, pewnego źródła i troszczymy się o zdrowie swoje i naszych najbliższych. Za sprawą odpowiednio dobranej wysokowartościowej, naturalnej paszy bez GMO, optymalnego tempa wzrostu – o połowę dłuższego niż standardowego kurczaka, nie stosowania antybiotyków i dostępu do zagrody na świeżym powietrzu, mięso ma niepowtarzalny smak i jest wysokiej jakości.

Kurczak Zagrodowy z Podlasia pochodzi od zaufanych gospodarstw, gdzie proces chowu podlega na każdym etapie ścisłej kontroli. Ci doświadczeni hodowcy to prawdziwi pasjonaci, prowadzący małe, rodzinne gospodarstwa.

Drób dorasta tu w otoczeniu Puszczy Białowieskiej, Augustowskiej, Knyszyńskiej, Kurpiowskiej, w dolinie Narwi i Bugu. Nieskazitelna przyroda i nieskażone przemysłem powietrze w tym czystym ekologicznie regionie Polski przyczyniają się chowu, którego efektem jest mięso smaczne i zdrowe. Wyróżnia się ono delikatnością, mniejszą zawartością tłuszczu niż zwykłego kurczaka, a jego struktura jest bardziej spójna i krucha.

Przepisy na kurczaka – wariantów co niemiara

Mięso z kurczaka jest na tyle uniwersalne, że możemy przyrządzić z niego setki, jeśli nie tysiące dań. Sprawdzi się zarówno w formie głównej potrawy obiadowej, podstawowego składnika rosołu i innych zup, jak też jako dodatek do sałatki czy szybka i lekka przekąska.

Ogromną bazą jest strona Kurczaka Zagrodowego – zagrodowy.pl. Eksperci przygotowali wyjątkowe przepisy na kurczaka, które będą kulinarną inspiracją zarówno dla doświadczonych kucharzy, osób lubiących eksperymentować w kuchni, jak i zaczynających swoja przygodę z gotowaniem.

Znajdziemy tu m.in. takie przepisy na kurczaka, jak aromatyczny kurczak zagrodowy z farszem uda kurczaka, grzybami i pistacjami; polędwiczki z kurczaka zagrodowego w chrupiącym cieście serowym; racuszki z kurczaka zagrodowego z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem i sosem ziołowym; makaron papardelle w kremowym sosie z sera pleśniowego ze szparagami i grillowaną piersią z kurczaka; zagrodowy na Boże Narodzenie; czy też kurczak zagrodowy pieczony ze świeżymi ziołami i cytryną.

Jeśli najdzie nas ochota na szybką przekąskę, możemy skorzystać z podpowiedzi na sałatkę z kurczakiem i makaronem sojowym bądź sałatkę z grillowaną piersią kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami.

Nie zapominajmy o zupach, które są wręcz polską specjalnością. Na wzmocnienie podczas jesienno – zimowej aury warto polecić rosół domowy z kurczaka zagrodowego rosołowego albo rosół polski z kurczaka zagrodowego z pielmieniami. Urozmaiceniem może być orientalna zupa z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i kolendrą czy pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami.

To tylko wybrane przykłady z przepisów na kurczaka, w jaki sposób można urozmaicić domowy obiad, rodzinne spotkanie czy uroczystość. Pamiętajmy przy tym, by kupując kurczaka wybierać produkty najwyższej jakości, a prócz smacznych dań – za sprawą znacznych ilości witamin i składników mineralnych – zyskamy zdrowie, energię i witalność na co dzień.

Kurczak – przepisy: zagrodowy.pl/przepisy

Artykuł partnerski, tekst: Piotr Walczak

Komentarze